Nagyvilág
Szkopje, 2017. március 31.
Az Egységes Macedóniáért elnevezésű civil kezdeményezés támogatói a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) esetleges kormányalakítása ellen tiltakoznak Szkopjéban 2017. március 30-án. A tüntetők szerint a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok koalíciós megállapodása veszélyezteti az ország függetlenségét és egységét, valamint az albán hivatalos nyelvvé válhatna Macedóniában. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Észak-Macedónia lesz Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságból

24.hu
24.hu

2018. 06. 12. 19:05

Jó híreim vannak, nemrég megállapodtunk Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság miniszterelnökével egy olyan kérdést illetően, amely oly sok éve foglalkoztat minket

– jelentette be kedd délután Alexisz Ciprasz, görög miniszterelnök.

A görög miniszterelnök ezt Zoran Zaev macedón kormányfővel folytatott megbeszélését követően mondta.

Macedónia és Görögország között azóta folyik vita az ország nevéről, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják,

a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő.

Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, alkotmányában azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.

Az egy éve kormányzó macedón balközép vezetés tárgyalásokba kezdett a görög kormányzattal a névvita rendezéséről, amelyet még a 2018-as év első felében szeretnének megoldani. A kormány reményei szerint

amint megszületik a megállapodás, megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és a NATO is azonnal felveszi az országot a tagjai közé.

Mindkét fél elfogadhatónak tartotta, hogy Macedónia nevében valamilyen földrajzi jelző jelenjen meg.  Így jutottak arra, hogy az ország új neve Észak-Macedónia legyen.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.