Nagyvilág

A helyettes konzul csinálta a fesztivált az Orbánisztán című könyv svéd bemutatóján

Múlt héten mutatta be Orbánisztán – Félelem és undor az illiberális Magyarországon című könyvét Joakim Medin svéd újságíró Stockholmban, az eseményen pedig tiszteletét tette néhány ott lakó, Orbánnal szimpatizáló magyar mellett a nagykövetség egyik munkatársa, Győri Péter helyettes konzul is, írja a hvg.hu.

A szerző a lap megkeresésére arról beszélt, a kinti magyarok agresszívan viselkedtek, többen bekiabálva szarozták le a könyvet.

Győri Péter a mikrofonban azt mondta, az összes következtetése hibás, ahogy az egész mű.

Az EU kvótamenekültjeiről beszélt, meg arról, hogy a menekültválság idején Magyarország megvédte az uniót. Külön hangsúlyozta azt is, hogy a Soros-kampány nem antiszemita

– emlékezett vissza Joakim, hozzátéve, hogy végül a kiadójának kellett elkérni a diplomatától a mikrofont.

Orbánisztán, ahol mindenki fél valakitől
Nemcsak ellenzékiek, hanem kormánypártiak is félnek. A svéd író szerint Orbánisztán a közép-ázsiai posztkommunista államokra hajaz.

A bemutató végén Győri az utolsók között volt, aki elhagyta a helyszínt. A helyettes konzul négyszemközt azt tanácsolta az írónak, hogy a következő néhány évben inkább ne írjon Magyarországról.

Szerinte az a könyvem nagy hibája, hogy nem beszélek magyarul, azt mondta, ő sem ír könyvet Svédországról, ugyanis nem tud svédül. Azonban én bátorítottam, tegye meg, fontos, hogy megtudjuk, külső szemlélők mit látnak az országunkból

– nyilatkozott a lapnak.

Kiemelt képünkön Joakim Medin. Fotó: Europress/AFP/Massoud Mohammed

Ajánlott videó

Olvasói sztorik