Nagyvilág

Puccsra való felbujtással vádolják a görög neonácikat

Kitiltották a görög parlamentből a neonáci Arany Hajnal pártot, mert egy képviselőjük a kormány megdöntésére szólította fel a hadsereget – erről a Euronews tudósít.

A kijelentés annak a bizalmatlansági indítványnak a vitájában hangzott el, amit azután kezdeményeztek a görög kormánnyal szemben, hogy vitatott megállapodás született Macedóniával az ország megnevezéséről.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kedden állapodott meg Zoran Zaev macedón kormányfővel arról, hogy a volt jugoszláv tagköztársaságot Észak-Macedóniára nevezik át. A névváltoztatást az indokolja, hogy a görögök szerint a Macedónia elnevezés területi követeléseket von maga után, mivel Görögország északi területét Makedóniának nevezik. A fennálló vita megakadályozta Macedónia tagságát a nemzetközi szervezetekben.

Mind Zaevet, mind Cipraszt azzal vádolják hazájukban, hogy a megállapodás megalkuvás részükről.

Konsztantinosz Barbaruszisz, az Arany Hajnal képviselője egyenesen felszólította az ország katonai vezetését, hogy „tartsák be az esküjüket, tartóztassák le Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt, Panosz Kammenosz védelmi minisztert és Prokopisz Pavlopulosz elnököt, hogy megakadályozzák ezt az árulást”. Hozzátette azt is, hogy az ország vezetőinek „vegyék fejét”.

A görög parlament elnöke szerint mindez nyílt felhívás volt puccsra, és erőszakra való buzdításként értékelte az elhangzottakat. Rendkívüli házelnöki ülésen döntöttek arról, hogy a párt nem vehet részt a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos üléseken.

A bizalmatlansági indítványt a legnagyobb ellenzéki erő, az Új Demokrácia Párt terjesztette elő. A Sziriza koalíciós szövetségese, a Független Görögök párt közölte, bár nem támogatják a macedónokkal való megállapodást, de nem is buktatnak kormányt miatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik