Nagyvilág

Meghívták Orbánt Belgiumba, hogy tanulmányozza az együttélést

Mechelen polgármestere szerint a helyiek bevonásával lehetséges az integráció.

Látogatóba hívta Orbán Viktort egy belgiumi város, Mechelen polgármestere, ahol több muszlim él, mint Szlovákiában és Magyarországon összesen – írja az EUobserver. Bart Somers elmondta: a kilencvenezres városnak mintegy húszezer muszlim lakója van, de az emberek jól megvannak egymással.

Ez egy gazdag, biztonságos és barátságos város. Talán Orbán úr eljöhetne látogatóba, és láthatná, hogy az együttélés lehetséges

– jelentette ki a flamand városvezető, aki Bilbaóban az Európai Települések és Régiók Tanácsának rendezvényén szólalt fel. Somers mindehhez hozzátette: Mechelen sem problémamentes és a nyitott határok politikája nem működőképes, de a sokszínűség olyan valóság, amit üdvözölni kell, nem üldözni vagy megbélyegezni.

A városban 130 nemzetiség tagjai élnek. Húsz évvel ezelőtt Belgium legrosszabb helyzetű településeinek egyike volt a gyermekszegénységet, bűnözést és munkanélküliséget tekintve, ma a legjobbak között van.

Somers azt mondta, az Orbánhoz hasonló populistákat „nyugati szalafistáknak” nevezi, akik elutasítják a változást, és kicsavarják az értékeket és eszméket, hogy falakat emeljenek és megosztottságot szítsanak. A polgármester ehelyett azt a megközelítést alkalmazza, hogy bevonja a helyieket is az integrációba. A Mechelenbe újonnan érkező bevándorlók és menekültek olyan programban vesznek részt, amelyben fél éven át hetente találkoznak helyi lakosokkal, akik elmagyarázzák nekik, hogyan működik a város, gyakorolhatják a nyelvet, és személyes kapcsolatot építhetnek.

A városvezető kifogásolta, hogy a jobboldaliak és a baloldaliak is egyetlen identitást látnak az emberekben: előbbiek a bevándorlókat bűnözőknek és segélyből élőnek tartják, utóbbiak pedig áldozatnak. Ő az alapján tesz különbséget, hogy valaki a városban született és nőtt-e fel, vagy újonnan érkezett. Az utóbbiaktól elvárja, hogy alkalmazkodjanak és tanulják meg a nyelvet. (Fotó: Europress – Tom Nebe/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik