Nagyvilág
The California State flag flies beside a sign for its sister city Split outside City Hall, in Los Angeles, California on January 27, 2017.
A campaign by Californians to secede from the rest of the country over Donald Trump's election is gaining steam with suporters given the green light to start collecting signatures for the measure to be put to a vote.


 / AFP PHOTO / Mark RALSTON

Feldarabolhatják Kaliforniát

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 14. 08:46

Az Egyesült Államokban az őszi félidős választásokon Kaliforniában arról is voksolnak, hogy feldarabolják-e Kaliforniát három önálló államra.  A feldarabolás ötlete a Szilícium-völgy egyik milliárdosától származik: Timothy Drapernek sikerült megfelelő számú aláírást összegyűjtenie kezdeményezéséhez, így a szavazócédulán erről is véleményt mondanak majd a kaliforniaiak.

A kaliforniai illetékes hatóságnál Draper tavaly szeptemberben terjesztette elő javaslatát: Észak-Kalifornia állam 40 megyéből állna, Kalifornia állam, benne Los Angelesszel, hat megyét foglalna magában, és Dél-Kaliforniához a maradék 12 megye tartozna. Amennyiben az állam lakosai megszavaznák a javaslatot, a kaliforniai törvényhozásnak 2019 januárjától egy esztendő állna rendelkezésére a megvalósításra.

Az állam valamennyi polgárát jobban szolgálná három kisebb állam kormányzata, miközben megőriznénk az egyes megyék, városok, települések történelmileg kialakult határait,

írta elképzelése indoklásában Draper a kaliforniai igazságügyi  minisztériumnak.

A vállalkozásitőke-befektető Timothy Draper évek óta próbálkozik azzal, hogy Kaliforniát feldarabolják, de eddig még soha nem sikerült összegyűjtenie a szavazáshoz szükséges számú aláírást. Jelenlegi javaslata a 2014-ben közzétett javaslata módosított változata. Négy évvel ezelőtt azonban még hat részre szerette volna felosztatni az Egyesült Államok legnagyobb szövetségi államát.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Mark RALSTON

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.