Nagyvilág

Amíg Észak-Korea nem szereli le az atomfegyvereit, nem könnyítenek a szankciókon

Addig nem enyhítik az Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseket, amíg Phenjan teljesen le nem szereli atomfegyvereit – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Szöulban, dél-koreai és japán kollégáját tájékoztatva az amerikai elnök és az észak-koreai vezető minapi szingapúri csúcstalálkozójáról.

Pompeo cáfolta az észak-koreai hivatalos média azon állítását, amely szerint Donald Trump és Kim Dzsongun a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg. Ezt a phenjani állítást úgy értelmezték azóta, hogy Washington engedményt ad minden észak-koreai lépésre, pedig az Egyesült Államok mindig ragaszkodott ahhoz, hogy Észak-Koreának előbb teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul le kell szerelnie atomfegyvereit. Trump elnök egyértelműen elmondta ezt Kim Dzsongunnak.

Pompeo szerint az amerikai elnök teljesen komolyan jelentette azt ki egy Twitter-üzenetében, miután Szingapúrból hazaérkezett, hogy Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést.

Mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka,

írta akkor Trump.

Pompeo Mun Dzsein dél-koreai elnökkel is találkozott csütörtökön Szöulban, mielőtt hármas találkozóra ült össze Kang Kjungva dél-koreai és Kono Taro japán külügyminiszterrel. Mun Dzsein nagy sikerként értékelte a szingapúri csúcstalálkozót, bár hozzátette, hogy „nagyon ellentmondásosan értelmezhetők az eredményei”.

Ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy Trump tett egy olyan ígéretet Kim Dzsong Unnak, hogy addig nem lesz amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat, amíg tartanak az amerikai-észak-koreai tárgyalások – írta az AP hírügynökség.

Kiemelt kép: Mike Pompeo és Kono Taro, Europress/AFP PHOTO/POOL/KIM HONG-JI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik