Nagyvilág
(FILES) In this file photo taken on May 6, 2018 the French NGO's ship Aquarius, a search and rescue ship run in partnership between "SOS Mediterranee" and Doctors without borders (MSF), is seen some 24 nautical miles off the Libyan coast.
Hundreds of people on board the Aquarius, were stranded on June 11, 2018 in the Mediterranean between Italy and Malta in a standoff between the two nations, with both refusing to allow the vessel to dock. Some 629 people, including pregnant women and scores of children, have been saved by SOS Mediterranee on June 10 and embarked aboard the French NGO's ship, between Malta and Sicily waiting for a secure port. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Egyre nagyobb veszélyben van az Aquarius

24.hu
24.hu

2018. 06. 11. 14:33

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) felszólította hétfőn az olasz és a máltai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni a két ország partjai között rekedt hajón utazó 629 bevándorlót, közöttük több mint 120, szülői kíséret nélküli gyereket.

Az Aquarius menekülthajó a nemzetközi vizeken tartózkodott hétfőn, miután az új olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy egy olaszországi kikötőben kikössön.

REGGIO CALABRIA, ITALY - JUNE 12:  Refugees and migrants look out at Italy as they arrive in port on the Migrant Offshore Aid Station (MOAS) Phoenix vessel on June 12, 2017 in Reggio Calabria, Italy. An estimated 230,000 refugees and migrants will arrive in Italy this year as numbers of refugees and migrants attempting the dangerous central mediterranean crossing from Libya to Italy continues to rise since the same time last year. So far this year more than 58,000 people have arrived in Italy and 1,569 people have died attempting the crossing. Libya continues to be the primary departure point for refugees and migrants taking the central mediterranean route to Sicily. In an attempt to slow the flow of migrants, Italy recently signed a deal with Libya, Chad and Niger outlining a plan to increase border controls and add new reception centers in the African nations, which are key transit points for migrants heading to Italy. MOAS is a Malta based NGO dedicated to providing professional search-and-rescue assistance to refugees and migrants in distress at sea. Since the start of the year MOAS have rescued and assisted more than 4000 people and are currently patrolling and running rescue operations in international waters off the coast of Libya.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Olaszország bekeményített bevándorlásügyben
Máltára irányítják a Földközi-tengeren mentő hajókat.

Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni

– közölte Vincent Cochetel, az UNCHR-nek a Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja  közleményében.Az olasz hatóságok vasárnap nem engedték az Aquariust kikötni, és azt követelték, hogy az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Egymásnak feszülnek az olaszok és a máltaiak

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását. Sajtóértesülések szerint vasárnap azzal a követeléssel fordult a máltai hatóságokhoz, hogy engedjék a hajót befutni Vallettába, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.

Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet által működtetett hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére.

A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van.

A mentési munkálatokat nagy részben az olasz haditengerészet végezte, és a Római Mentési Koordinációs Központból irányították

Az Európai Bizottság arra szólít fel minden érintett felet, hogy minél gyorsabban hozzanak intézkedéseket, hogy az Aquarius nevű hajón utazók minél rövidebb időn belül biztonságosan partra szállhassanak – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője hétfőn.

Brüsszel gyors intézkedést vár Máltától és Olaszországtól

Az Európai Bizottság arra szólít fel minden érintett felet, hogy minél gyorsabban hozzanak intézkedéseket, hogy az Aquarius nevű hajón utazók minél rövidebb időn belül biztonságosan partra szállhassanak – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője.

A szóvivő elmondta, az uniós bizottság még a hétvégén kapcsolatba lépett az olasz és a máltai hatóságokkal.

Az érintett hatóságok elsődleges feladata a rászorulók szükséges ellátásának biztosítása kell lennie. Ez mindenek előtt álló humanitárius kötelesség

– tette hozzá.

Kiemelt kép: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.