Nagyvilág

Putyininfón oldja meg az elnök az oroszok problémáit

A nagycsaládosok ingyen telkétől a világbajnokságig minden szóba kerül Vlagyimir Vlagyimirovics televíziós fórumán.

Vlagyimir Vlagyimirovics, kérem mondja meg, meddig emelkednek az üzemanyagárak? Negyvenöt rubel egy liter gázolajért, ez hihetetlen

– ezt a kérdést egy kamionsofőr szegezte Vlagyimir Putyinnak a járműve vezetőfülkéjéből, az orosz elnök évi rendes televíziós fórumán. A Telegraph azt írja, a négyórás maratoni műsorban Putyin mintegy nyolcvan kiválasztott kérdezőnek válaszol. A műsor előtt csaknem kétmillióan küldték el kérdéseiket. A gondosan előkészített esemény lehetőséget ad az elnöknek, hogy megmutassa: érdeklik az oroszok problémái, és jó pontokat könyvelhessen el azok megoldásával.

Egyetértek, ami folyik, az megengedhetetlen és helytelen, de látnunk kell, hogy nem az energiaügyek szabályozásának következménye – hárította a kamionos kérdését Putyin, majd annak fejtegetésébe kezdett, hogy mit tesz kormánya az árcsökkentés érdekében.

Idén a műsorba bekapcsolták mind a 85 régió kormányzóját, hogy azonnal válaszolhassanak, ha a hatáskörükbe tartozó probléma merül fel. Egy háromgyerekes anya megkérdezte, miért kell már nyolc éve várniuk a nagycsaládosoknak járó ingyen telekre, mire Putyin felhívatta az illetékes kormányzót, és megígértette vele, hogy megoldják a problémát.

Egy aggódó nézőnek válaszolva elmondta, hogy helyre kell állítani azt a stratégiai egyensúlyt, ami a hidegháború alatt fennállt az Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Mint mondta, a kölcsönös megsemmisítéstől való félelem egymás tiszteletben tartására késztette a katonai erőket, ezt pedig az új orosz fegyverek kifejlesztésével fogják helyreállítani.

A jövő csütörtökön kezdődő labdarúgó világbajnokság kapcsán az elnök arra figyelmeztetett, hogy a 11 városban megépült stadionoknak nem szabad kárba veszniük, hanem a focisták új generációjának kineveléséhez kell hozzájárulniuk.

Megkérték Putyint arra is, hogy reagáljon azokra a brit vádakra, miszerint Oroszország áll amögött, hogy megmérgezték az egykori kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát. Putyin válaszában követelte, hogy Oroszország részt vehessen a brit vizsgálatban, és tagadta, hogy katonai célú idegmérget használtak volna a támadásban. Szerinte akkor perceken belül meg kellett volna halniuk Szkripaléknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik