Nagyvilág
Ali Hamenei ajatolláh (Array)

Trump centrifugális hatása: Irán felpörgeti az urándúsítást

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 05. 08:19

Teheránban bejelentették, hogy kedden meg is kezdik kapacitások növelését.

Irán kedden értesíti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitása növelését célzó folyamatot. Berúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője az ISNA félhivatalos iráni hírügynökséggel tudatta: ez azt jelenti, hogy az urándúsításhoz használt urán-hexafluorid (UF6) előállításához szükséges kapacitást növelik, felgyorsítják az urándúsításhoz szükséges nagyteljesítményű centrifugák építését.

A lépés előzménye, hogy Donald Trump május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt megállapodásból, újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat. Az egyezmény többi aláírója jelezte, kitart az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője hétfőn figyelmeztetett, ha az atomalku mellett kiálló felek nem tudják az egyezménnyel járó gazdasági előnyöket is biztosítani Iránnak, Teherán visszaállíthatja urándúsító képességét.

Utasítottam Irán atomügynökségét, hogy álljanak készen az urándúsító kapacitásának helyreállítására.

Kamalvandi úgy fogalmazott: az ajatolláh a nukleáris kapacitással kapcsolatos bizonyos folyamatok felgyorsítását rendelte el, hogy szükség esetén fokozott ütemben tudjanak előrehaladni.

Az urándúsítás azt jelenti, hogy növelik a hasadó (U 235-ös) izotópok arányát a természetes uránban, hogy lehetővé váljék benne a nukleáris hasadás láncreakciója. A dúsítás egyik technikája a centrifugálás, amelynek során a természetes uránból – különféle finomítási eljárások után – nyert urán-hexafluorid gázt bevezetik a centrifuga hengereibe, ahol a nehezebb (U 238-as)
molekulák a centrifuga peremére csapódnak, a könnyebb (U 235-ös) molekulák pedig a közepén maradnak.

A 2015-ben született atomalkuban Irán vállalta, hogy az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák számát tíz éven belül kétharmadára csökkenti. Akkor Iránban 19 ezer centrifuga volt, azonban közülük kevesebb mint tízezer működött. (mti)

United States President Donald J. Trump makes a statement on the Joint Comprehensive Plan of Action regarding Iran in the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, D.C. on May 8, 2018.  In his remarks the President announced the US was pulling out of the deal and that sanctions would be reimposed on Iran.
Credit: Martin H. Simon / CNP | usage worldwide
Trump döntése az egész világot felháborította
Kanada sajnálkozik, Japán figyel, Oroszország csalódott.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.