Nagyvilág

Conte büszke arra, hogy populista kormányt vezet

Az új olasz kormány elkötelezett NATO-támogatónak vallja magát, de nyitnának Oroszország felé.

Olaszország új miniszterelnöke, Giuseppe Conte kedden, első parlamenti felszólalásában kijelentette: büszke arra, hogy populista kormányt vezet.

A politikai tapasztalattal nem bíró ügyvéd a felsőház előtt elmondott 71 perces felszólalásában „otthonunkként” nyilatkozott az Európai Unióról és pozitívan szólt a NATO-ról, de ugyanakkor az Oroszország elleni szankciókkal szemben is felszólalt. Szerinte a kormánypártokat – az Északi Ligát és az Öt Csillag mozgalmat – azzal vádolják, hogy populisták és rendszerellenesek.

Nos, ha a populizmus azt jelenti, hogy az uralkodó osztály meghallgatja az emberek igényeit, és a rendszerellenesség azt, hogy új rendszert vezetünk be, akkor mindkét politikai erőre vonatkoznak ezek a minősítések

– jelentette ki. Conte beszédében kerülte az euró említését, ami érzékeny téma az új kormány számára, miután Sergio Mattarella államfő először azért blokkolta a kormányalakítást, mert a közös fizetőeszköz elszánt kritikusát, Paolo Savonát jelölték pénzügyminiszternek. Savona helyett most a mérsékeltebb Giovanni Tria kapja a tisztséget.

Beszélt viszont arról, hogy Olaszország elkötelezett tagja a NATO-nak, és az Egyesült Államok kiemelt szövetségese. De figyelmeztetett arra is, hogy támogatják az Oroszország felé való nyitást, felülvizsgáltatnák a szankciókat. Megerősítette, hogy csökkenteni akarják Olaszország 2,2 billió eurós államadósságát, de nem megszorításokkal, hanem növekedéssel. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik