Nagyvilág

Mégis Giuseppe Conte lesz az olasz kormányfő

Az új EU-ellenes kormány pénteken teszi le az esküt.

 

Korábban az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje visszaadta megbízatását Sergio Mattarella államfőnek, aki nem fogadta el Paolo Savona jelölését pénzügyminiszternek. Csütörtökig volt esély koalíciós kormányra, egyébként Carlo Cottarelli alakított volna szakértői kormányt.

Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője között az utolsó pillanatban indult újra egyeztetés a közös kormányról, az államfő csütörtök este 9 órára újra magához rendelte Giuseppe Contét, aki már be is mutatta kormányát. A két pártvezér miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztot kapott. Luigi Di Maio a gazdasági, Matteo Salvini a belügyit tárcát kapja.

Az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcán osztozik. 

Összenőttek a populisták

Az M5S kiemelt figyelmet szentelne a munkahelyteremtésnek, a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével. Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók eltávolítását és közbiztonságot ígért. Első nyilatkozata szerint tenni fog a szervezett bűnözés ellen és nem engedi a

nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést.

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora lesz, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig – a Monti- és a Letta-kormány idején – az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt.

EU-ellenes EU-ügyi miniszter

Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenessége miatt vétózott meg.  Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt. A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik Dél-Olaszország felzárkóztatásával, a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

Giuseppe Conte kijelentette: az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét.  Az M5S-Liga kormány a választás utáni 86. napon született meg. A két párt május 18-án dolgozta ki a közös kormányszerződést. Az új kormány pénteken teszi le az esküt.

Kiemelt fotó: Silvia Lore/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik