Nagyvilág

Clinton semmit sem csinálna másképp Lewinsky-ügyben

Bill Clinton továbbra is úgy gondolja, hogy helyesebb lépés volt tőle harcolni az impeachment ellen, mint lemondani az elnöki posztjáról, mert ezzel megvédte az alkotmányt. Erről az NBC Today című műsorában beszélt a volt amerikai elnök.

A Clintonnal kapcsolatos botrány 1998-ban tört ki, amikor kiderült, hogy szexuális viszonyt folytatott Monica Lewinsky Fehér Ház-i gyakornokkal. Az akkori elnök előbb letagadta a viszonyt, majd amikor egy hosszas vizsgálat után kiderült, hogy hazudott, impeachmentet kezdményeztek ellene.

Az impeachment olyan alkotmányos eljárás az Amerikai Egyesült Államokban, amellyel le lehet mondatni az elnököt. Eddig két elnök esetében indult el ilyen, az egyik Richard Nixon volt, a másik Bill Clinton – végül mindketten megúszták, bár Nixon később lemondott.

Clinton beismerte, hogy személyesen azóta sem kért bocsánatot Lewinskytól azért, ahogyan kezelte az ügyet, szerinte elég volt a nyilvános bocsánatkérés. Kijelentette, hogy ma sem cselekedne másképp, még a #MeToo-mozgalom tükrében sem.

Kiemelt kép: Europress/Bryan Bedder/Getty Images for Town & Country/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik