Nagyvilág

Salvini megvágná a migránsok támogatását

Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga vezetője kérte Giuseppe Conte új miniszterelnököt, fordítson kiemelt figyelmet a migránsok támogatására elkülönített ötmilliárd euróra, amit ő sokall. A leendő belügyminiszter támogatói előtt, a svájci határhoz közeli Sondrióban közölte, ő ezt jelentősen megvágná. Neki

ez egy kicsit soknak tűnik. Némileg másként fogunk hozzáállni a dolgokhoz, mint eddig. Olaszország kapui nyitva állnak a rendes emberek előtt, ám azok, akik kuplerájt csinálni jönnek ide, és azt gondolják, hogy életük végéig eltartathatják magukat, egy útra szóló jegyet kapnak haza.

A közös kormányzásról az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalommal azt mondta: nem ígér csodákat, de szeretné, ha pár hónap múlva

egy kicsit kevesebb adó, egy kicsit több biztonság, egy kicsit több munkahely és egy kicsit kevesebb illegális bevándorló lenne.

Mint mondta: Olaszország a világ legszebb országa, az olaszoknak nincs okuk irigykedni a németekre, franciákra, luxemburgiakra, ők pedig azzal fognak foglalkozni,

hogy Olaszország ismét Európa főszereplője legyen.

Jövőkép: elegük van

A jobboldali pártvezér azt mondta, elege van azokból, akik markukat tartva mentek Brüsszelbe, hogy Olaszországnak is jusson egy kis falat.

Senki sem engedheti meg magának, hogy tolvajnak, hazugnak, ingyenélő semmirekellőknek, élősködőknek állítson be minket.

Előzőleg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke  mondta azt, hogy elege van. Neki abból, hogy Dél-Olaszország relatív elmaradottságát annak tudják be, hogy az EU nem segített eleget.

Olaszország szegényebb részeiről az olaszoknak kell gondoskodniuk. Ehhez több munkára, kevesebb korrupcióra van szükség, és komolyságra. Segíteni fogunk, ahogy mindig is segítettünk, de ne menjünk bele abba a játékba, amely az EU-ra tolja a felelősséget.

Az elnök ezt brüsszeli rendezvényen mondta, de a bizottság szóvivője szerint Juncker szavait kiragadták szövegkörnyezetükből. (mti)

Kiemelt fotó: Andreas Solaro / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik