Nagyvilág
Kijev, 2018. május 30.
Arkagyij Babcsenko orosz újságíró az állítólagos meggyilkolásának ügyében az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál tartott kijevi sajtótájékoztatón 2018. május 30-án, miután elterjedt a hír, hogy Kijevben merénylet áldozatául esett. A szolgálat vezetõje közölte, hogy a gyilkosság színlelt volt, egy titkosszolgálati akció, amellyel egy állítólag tervezett valódi merénylet tetteseit próbálták leleplezni. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

A Riporterek Határok Nélkül elítélte az újságíró halálának megrendezését

24.hu
24.hu

2018. 05. 31. 06:02

Elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet (RSF) szerdán azt, hogy előző nap az ukrán hatóságok megrendezték Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró halálát, hogy – magyarázatuk szerint – leleplezzék az életére törő orosz titkosszolgálatokat.

Az újságíró újbóli megjelenése nagy megkönnyebbülés, de elszomorító, és sajnálatos az, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) játszadozott az igazsággal

– közölte Christophe Deloire, az RSF főtitkára a szervezet honlapján megjelent állásfoglalásában. Deloire azt firtatta, hogy valóban szükség volt-e erre, szerinte ugyanis semmi alapja nincs egy újságíró-gyilkosság színlelésének.

Az RSF mélységes felháborodását fejezi ki, tudomást szerezve az ukrán titkosszolgálat manipulációjáról, amelyet egy információs háború részeként vetett be. Mindig nagyon veszélyes az, ha az államok tényekkel játszadoznak, kiváltképpen ha újságírókkal teszik ezt

– tette hozzá a párizsi székhelyű szervezet vezetője egy közösségi portálon.

A file picture provided on May 29, 2018 shows Russian journalist Arkadiy Babchenko on January 22, 2014 during Maidan events in Kiev.
A Russian journalist who wrote for opposition media was shot dead on May 28, 2018 in Kiev, Ukrainian police said. Arkadi Babchenko was shot in his apartment building in the Ukrainian capital. 
 / AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV
„Egy ország elveszti az eszét, és én vagyok a célpont”
Az újságíró, akit halottnak hitt a világ, mindkét csecsen háborúban harcolt, de a teljes orosz propagandagépezetet ráállították, mert bírálta az ukrajnai és szíriai beavatkozást. Megrendezték a halálát, hogy elkapják azokat, akik meg akarják ölni.

Az újságírók jogainak védelmével foglalkozó Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű New York-i szervezet is nemtetszését fejezte ki az SZBU eljárása miatt.

Örülünk annak, hogy Arkagyij Babcsenko él. Az ukrán hatóságoknak most fel kell fedniük, mi tette szükségessé ezt a végletes intézkedést

– közölte Nyina Ognjanova, a szervezet illetékese.

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint az ukrán hatóságok eljárása ellentétes a hiteles sajtóinformációk terjesztését rögzítő európai elvekkel. „Nem harcolunk hamis hírekkel hamis hírek ellen” – mondta Reynders, akit orosz hírügynökségek idéztek.

Az ukrán rendőrség kedd este jelentette be, hogy kijevi otthona küszöbén agyonlőtték Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságírót. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője másnap kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az újságíró él, csak megrendezték a halálát, hogy leleplezzék az életére török orosz titkosszolgálatok szándékait. Közölte, hogy a hatóságok őrizetbe vették a megbízót, és videofelvételt is bemutatott a rendőrségi akcióról. A jelen lévő újságírók legnagyobb megdöbbenésére a sajtótájékoztatón maga Babcsenko is megjelent, és szólt hozzájuk egy pár szót.

Anti-Kremlin Russian journalist Arkady Babchenko (R), head of Ukraine's security service Vasyl Grytsak (L) and the Prosecutor General Yuri Lutsenko (C) attend a press conference at Ukrainian Security Service in Kiev on May 30, 2018.
Ukraine admitted it had staged the murder of anti-Kremlin journalist Arkady Babchenko in order to foil an attempt on his life by Russia, a stunning development in a case that had attracted global headlines.  / AFP PHOTO / Sergei SUPINSKY

Jevheh Szolodko, a megbízót védő ügyvédi iroda vezetője Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a nyomozóhatóságok nyomást gyakorolnak a védencére és provokálják. –Az első benyomás az, hogy szervezett provokáció zajlik, meglehetősen rondán” – írta az ügyvéd, aki szerint védencét egyelőre nem sikerült megfélemlíteni.

(MTI, kiemelt kép:MTI/AP/Efrem Lukackij)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.