Nagyvilág

Elfogták a megbízót, aki 30 ezer dollárt ígért az orosz újságíró megöléséért

Mégis életben van Arkagyij Babcsenko, akiről tegnap óta mindenki azt hitte, hogy agyonlőtték az otthonában. Ez azt követően derült ki, hogy megjelent azon a sajtótájékoztatón, amit a gyilkossági ügyében tartottak szerdán délután.

A sajtóeseményen Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője elárulta, az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével.

Az ukrán állampolgár nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik.

Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, s akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, ebből 15 ezret előlegként átadott.

A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót – miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről – a hatóságok őrizetbe vették.

„Egy ország elveszti az eszét, és én vagyok a célpont”
Az újságíró, akit halottnak hitt a világ, mindkét csecsen háborúban harcolt, de a teljes orosz propagandagépezetet ráállították, mert bírálta az ukrajnai és szíriai beavatkozást. Megrendezték a halálát, hogy elkapják azokat, akik meg akarják ölni.

Orosz reakció

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a bejelentést követően azt mondta, az ukrán biztonsági szolgálatok provokációjának célja Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró állítólagos megölésével hasonló ahhoz, amit a brit hatóságok akartak elérni Oroszország megvádolásával Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésével.

Még előttünk áll, hogy kiderítsük a részleteket, de a cselekedetek megfigyelhető logikája ugyanaz (mint Szkripálék ügyében), mindenáron le akarják járatni Oroszországot

– válaszolt Koszacsov a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Sergei Supinsky

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik