Nagyvilág

Meghalt a Le Figaro tulajdonosa 

93 éves korában elhunyt Serge Dassault francia milliárdos.

A volt jobboldali szenátor, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című konzervatív napilap tulajdonosa volt. Családja közleménye szerint a milliárdos a párizsi Champs-Élysées sugárúton található irodájában szívrohamban hunyt el. A Forbes magazin idei listáján  Serge Dassault a negyedik leggazdagabb francia volt.

Emmanuel Macron államfő tudatta, hogy országa

elveszített egy olyan embert, aki egész életét a francia ipar egyik zászlóshajója fejlesztésének szentelte.

Nicolas Sarkozy volt elnök ennél személyesebben búcsúzott.

Franciaország egy nagy vállalkozót, a repülés világa egy úttörőt, a közvélemény egy nagy laptulajdonost, én pedig egyszerűen egy barátot veszítettem el.

Manuel Valls volt szocialista kormányfő emlékeztetett rá, hogy bár gyakran szemben álltak, vitatta Serge Dassault egyes cselekedeteit, de mindig megtalálták a közös utat, hogy jobbá tegyék a hazát.

A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve van jelen van a francia politikai életben. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszttúlélő, az Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga is politikus és sajtómágnás lett.

Halála után, 1986-ban vette át fia a médiabirodalom és fegyvergyár irányítását.

Serge Dassault 1925. április 4-én született, 26 évesen lépett be apja cégébe, 1967-ben a Dassault Electronique elnök-vezérigazgatója, 1986 és 2000 között a Mirage és a Rafale vadászbombázókat és a  Falcon repülőket gyártó Dassault repülőgépgyártó csoport elnöke volt.

Dassault 2004 óta több médiabirodalom tulajdonosa is volt, ezek közül végül csak a Le Figaro című napilapot őrizte meg, amelyet személyesen irányított. Ugyanebben az évben lett szenátor is, de tavaly már nem indult újra a tisztségért.

A milliárdos 1995 és 2008 között a Párizshoz közeli Corbeil-Essonnes polgármestere volt. 2008-ban is ő nyert, de új választást írtak ki, mert egyes választók pénzt kaptak. A politikus a pénzosztást elismerte, de tagadta a kampányfinanszírozási vádakat.

A legidősebb francia szenátort 2017-ben adócsalásért kétmillió euró pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint több tízmillió euró nyereséget csoportosított át 15 éven át adóparadicsomokba, hogy ne kelljen adót fizetnie Franciaországban. A politikus-üzletember fellebbezett a döntés ellen, a fellebbviteli tárgyalás jövő héten lett volna. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik