Nagyvilág

A hős, aki egy zsúfolt gumicsónakból az elnöki palotáig jutott

Hétfőn tornádóként söpört végig az interneten a videó, amin az látható, hogy egy férfi felmászik egy párizsi épület negyedik emeletére, hogy megmentsen egy erkélyről lógó gyereket. A főszereplő Mamadou Gassama, akivel azóta óriásit fordult a világ.

Gassama a nyugat-afrikai Maliban született, és tavaly ősszel érkezett meg Párizsba. Szombat este épp a BL-döntőt készült nézni a barátnőjével, amikor kiáltásokat hallott az utcáról. Ezek után vette észre, hogy egy ház erkélyén egy gyerek csimpaszkodik.

A férfi 30 másodperc alatt mászta meg a 4 emeletet, és megmentette a zuhanástól a négyéves kisfiút.

A hőstett után Gassama úgy beszélt tettéről, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Nagyon szeretem a gyerekeket, nem szerettem volna, hogy baja essen

– mondta az egyik francia televíziónak.

Azóta kiderült, hogy a kisfiú édesapja már régebben Párizsban dolgozott, édesanyja és testvére majd csak júniusban követi őket, a gyermek nagyanyjával pedig néhány hete költözött a francia fővárosba.

A rendőrség első vizsgálatai már hétfőn azt állapították meg, hogy a gyerek szülei nem voltak otthon, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre. Viszont azóta azt is nyilvánosságra hozták, mit csinált az apa épp ahelyett, hogy a kisfiúra vigyázott volna: a Pokémon Góval játszott.

AFP PHOTO / Thibault Camus

Az ügyész szerint a gyerek apja a történtek hatására teljesen összetört, a nagymama pedig rendkívül hálás a kisfiú megmentőjének. A bírósági tárgyalás szeptemberben kezdődik majd, a gondatlan szülőt akár két év börtönre is ítélhetik.

Gassamának pedig nemcsak a gyerek családja hálás, hanem maga a francia elnök is, aki már hétfőn fogadta a mali férfit az elnöki palotában. Emmanuel Macron francia állampolgárságot adományozott az eddig illegálisan Franciaországban tartozókodó férfinak, illetve jelezte, hogy szívesen látják őt a párizsi tűzoltóság dolgozói között.

Sosem gondoltam, hogy találkozhatok a francia elnökkel. Amikor Párizsban sétálok, gyakran elmegyek az Elysée-palota előtt, de korábban álmodni se mertem volna arról, hogy egy nap be is léphetek majd

– mondta a találkozó után Gassama.

Egyébként nem ő az első mali férfi, aki a hősiességével beírta magát a francia történelembe. Lassana Bathily még 2015 januárjában hat ember életét mentette meg, amikor egy fegyveres férfi berontott egy párizsi kóser boltba, majd megölt négy embert, tízet pedig túszul ejtett. Bathily Gassamához hasonlóan állampolgárságot kapott az eset után.

Micsoda erő, micsoda bátorság! A hőstette egy nagy büszkeség Franciaország, Afrika és a menekültek számára egyaránt. Mindez képes megváltoztatni azt is, ahogy a franciák a menekültekre néznek. Szükségünk van olyan hősökre, akik kockára teszik az életüket azért, hogy másokat megmentsenek

írta most Gassama tettéről Bathily.

AFP PHOTO / Lionel Bonaventure

A mali származású 22 éves férfinak hosszú utat kellett megtennie, mielőtt megérkezett Franciaországba. Sokakhoz hasonlóan ő is a Földközi-tengeren, egy csónakban jutott át Európába.

Maliban nem volt semmink, és nem segített rajtunk senki

– mesélte egy francia lapnak Gassama.

A kisfiút megmentő hős öt éve hagyta el Malit, először Burkina Fasóba, Nigériába, majd Líbiába utazott, ahol sokakhoz hasonlóan embercsempészeknek fizetett azért, hogy átvigyék őt a Földközi-tengeren. A hajóútról szörnyű emlékei vannak, elmondása szerint rengetegen voltak összezsúfolódva a csónakban.

Végül sikerült elérnie Franciaországot, ahol ott van vele egyik testvére, Diaby is, aki az elnöki palotába is elkísérte őt. Amikor Macron megkérdezte Gassamát, van-e valami, amit mondani szeretne neki, hirtelen nem tudott mit felelni, így testvére válaszolt helyette:

nincsenek papírjaink, de szeretnénk, ha lennének, hogy jó körülmények között dolgozhassunk és lakhassunk.

Gassama a francia elnökkel kapcsolatban csak annyit tudott mondani a kamerák és újságírók kereszttüzében, hogy

kaptam tőle egy ajándékot. Ez az első alkalom, hogy ilyesmit kaptam. Nagyon boldog vagyok.

A 22 éves férfi tavaly szeptemberi érkezése óta két testvérével és öt unokatestvérével együtt egy menekült munkásoknak biztosított otthonban él. Nyolcan egy 11 négyzetméteres szobában laknak, amiben mindössze két emeletes ágy és néhány matrac található.

Hétfőn a Le Figaro honlapján közzétettek egy kérdést, hogy az olvasók egyetértenek-e azzal, hogy Mamoudoi Gassama francia állampolgárságot kap. Eddig a válaszadók 70 százaléka igennel felelt.

Kiemelt kép:  AFP PHOTO / Gerard Julien

Ajánlott videó

Olvasói sztorik