Nagyvilág

Nigel Farage: Orbán az EU rémálma lehet

Brüsszel olyan, mint a szovjet idők Moszkvája, Juncker egy őrült, Orbán pedig számukra a legnagyobb rémálom. Nála is nagyobb.

A Hetek című hetilapnak Nigel Farage brit euroszkeptikus EP-képviselő, a Brexit kampányarca azt mondta, kizárt, hogy Skócia újra szavazhasson az Egyesült Királyságtól történő elszakadásáról.

A helyzet az, hogy 2014-ben volt egy népszavazás Skóciában arról, hogy elhagyják-e az Egyesült Királyságot. Sturgeon elbukta. 2016-ban megint volt egy népszavazás, akkor a Brexitről. Azt is elbukta.

Szerinte Nicola Sturgeon a brit politika egyetlen olyan szereplője, aki egyetlen referendum eredményét sem tartja tiszteletben, de hiába akar új Brexit– és függetlenségi népszavazást, nem lesz.

A London és Brüsszel közötti Brexit-tárgyalásokról úgy vélte,

még az is jobb, ha nincs alku, mintha rossz alkut kötünk,

és aggasztja, hogy az Egyesült Királyság úgy lép ki az EU-ból, hogy bizonyos területeken bent ragad. Azért elkötelezett a Brexit mellett, mert normális országot akar, olyat, amely maga hozza törvényeit és saját bíróságai döntenek ügyekről.

Azt szeretném, hogy ilyenek legyünk. Nem pedig azt, hogy össze legyünk láncolva ezzel a roskadozó és autoriter Európai Unióval.

Juncker „vallási őrült”

Nigel Farage szerint Brüsszel olyan, mint a szovjet idők Moszkvája, az EU nem más, mint egy vallás. Követői fanatikusok, a Bizottság vezetői „vallási őrültek”, akik Isten helyett az európai projektet imádják. Ha az uniós döntéshozók nem hallgatják meg a magyar, lengyel, cseh vagy éppen olasz kormányok és választók hangját, akkor az EU darabjaira eshet szét.

Orbán Viktor és az új olasz kormány még nagyobb rémálma az Európai Uniónak,

mint ő, mert nem távozni akarnak, hanem a közösséget átalakítani  saját elképzeléseik alapján. Az unió érdemi reformjára kevés esélyt lát. Bár az uniós intézményekben sokan úgy vélik, hogy Orbán Viktor előbb-utóbb meghátrál, de ő ezzel nem ért egyet, szerinte  valószínűbb, hogy Brüsszel párbeszéd helyett ezúttal is inkább szankcionálja majd a renitens tagországokat.

A Brexit atyja is a magyar kormány sorosozását fújja
Nigel Farage ugyanazokat a szólamokat adta elő, mint amiket Orbán Viktorék szoktak puffogtatni: Soros-bérenceket keresett az EP-ben.

Kiemelt fotó: AFP / Geoff Caddik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik