Nagyvilág

Egy 15 éves fiú kilőtt egy tűzijátékot, most 10 milliárdot fizethet miatta

A kilőtt tűzijáték egy 3 hónapon át égő hatalmas erdőtüzet indított el Oregon államban, elpusztítva az Egyesült Államok egyik leggyönyörűbb természeti látványosságát, amit évente több millióan látogatnak meg.

Egy amerikai bíróság 36,6 millió dollár (nagyjából tízmilliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezett egy 15 éves washingtoni fiút, aki véletlenül Oregon állam legsúlyosabb erdőtüzeinek egyikét indította el. A 200 négyzetkilométernyi területen tomboló tűzvész tavaly ősszel az Egyesült Államok egyik leggyönyörűbb turistalátványosságát pusztította el. A fiú tette akkora felháborodást okozott, hogy nevét az őt ért fenyegetések miatt nem hozták nyilvánosságra.

A bírósági iratokban csak A. B. néven azonosított fiú ügyvédje, Jack Morris abszurdként és teljesen eszementként jellemezte a bíróság előtt a kártérítés összegét, és arra kérte a bírót, hogy „ésszerű és elfogadható” kártérítést állapítson meg.

Nehéz értelmetlenebb dolgot kitalálni, mint 36 millió dolláros kártérítést kifizetésére kötelezni egy serdülőkorú gyereket

jelentette ki Morris az Oregonian című lapnak. Az ügyvéd ugyanakkor elismerte: az ügyben döntő bírónak nem volt más választása, mint megítélni a hatalmas összeget. Az állam törvényei ugyanis erre kötelezték.

Fotó:AFP

John A. Olson bíró végül hétfőn egészen pontosan 36 618 330 dollár kártérítést állapított meg, amit az Eagle Creek tűzvész áldozatai számára kell kifizetnie a 15 éves fiúnak. A pénz a tűzoltás valamint az azt követő tereprendezés költségeit fedezi.

A bíró maga is rendkívüliként jellemezte az összeget, közölve, hogy egészen eddig 140 ezer dollár volt a legnagyobb kártérítés, amit fiatalkorú ellen megítéltek. Olson ugyanakkor hozzátette, hogy a kártérítés összege „egyértelműen arányos az elkövetett bűncselekménnyel, hiszen nem nagyobb, mint a fiatal által okozott kár nagysága”.

A tűzvész, ami elpusztította Oregon ékkövét

A fiú még februárban vallotta bűnösnek magát az Eagle Creek tűzvészként ismertté vált erdőtűz elindításában. A gyerek 2017. szeptember 2-án, szombaton lobbantotta lángra a nagy melegben kiszáradt növényzetet, amikor pár barátjával együtt kirándult az Oregon és Washington állam határán található Columbia folyó szurdoknál.

A washingtoni Vancouverben élő gyerek két tűzijátékot lőtt ki egy szurdokba az Eagle Creek nevű turistaútnál, miközben haverjai nevetgélve videózták a jelenetet. Az első tűzijáték a levegőben robbant fel, de a második talajt ért és csak azután robbant.

Fotó:Thinkstock

A detonáció pillanatok alatt lángra lobbantotta a súlyosan kiszáradt növényzetet, és a tűz a nagy szélnek köszönhetően villámgyorsan terjedni kezdett. A délután négy órakor kezdődött tűz másnap reggelre már 12 négyzetkilométernyi területen égett és folyamatosan terjedt: három nappal később már átlépte a Columbia folyót is, és 40 négyzetkilométernyi erdőt égetett fel.

A lángok végül három hónapon keresztül pusztítottak a Columbia River Gorge kanyon környékén, ahol 200 négyzetkilométernyi területre terjedtek ki. A tűz terjedését végül csak november végére sikerült 100 százalékban megállítani, de még akkor is voltak egyes részek, ahol az erdő tovább égett.

A tűz hatalmas pusztítást okozott a népszerű turistalátványosságnak számító területen:

  • több száz embert kellett evakuálni a tűz elől, ami nagyjából ötezer építményt veszélyeztetett.
  • A gyorsan terjedő lángok elől 176 turistát kellett kimenekíteni.
  • Több mint egy hétre le kellett zárni a 85-ös számú autópályát.
  • A Columbia folyó egy szakaszán két napig meg kellett tiltatni a hajóközlekedést.
  • Egy forgalmas vasútvonalon 3 napig nem járhattak a vonatok.
  • Majdnem kétszáz kilométernyi turistautat zártak le, amelyek közül több máig le van zárva a kirándulók elől, és van, amit évekig nem is fognak megnyitni.
  • A híres Historic Columbia River Highway nevű országutat is lezárták, egyes szakaszai csak nyáron lesznek újra járhatók.
  • A tűz olyan nagy volt, hogy még a nagyjából 80 kilométerre található Portland városát több mint két centiméteres hamuréteg borította be, a levegő pedig a füst miatt az „egészségtelen” kategóriába került.

Oregon leggyűlöltebb gyereke

Az állam egyik legnagyobb büszkeségének számító területen pusztító tűz óriási felháborodást okozott Oregonban, és a 15 éves fiú hamar a leggyűlöltebb emberek között találta magát. Sokan követelték a gyerek példás megbüntetését, és a közösségi oldalakon különösen erősen keltek ki ellene. Többen a sterilizálását, megkorbácsolását, sőt a meglincselését javasolták.

A fenyegetések miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy a fiú és családja biztonsága érdekében nem fogják nyilvánosságra hozni a nevét. Annyit lehet csak tudni róla, hogy szülei az ukrajnai Odesszából vándoroltak be az Egyesült Államokba, és hívő keresztények.

Eleinte felmerült, hogy szándékos gyújtogatás vádjával állítják bíróság elé, ami miatt több mint hét évig tartó börtönbüntetésre kellett volna őt ítélni. Ez végül nem történt meg. A fiú februárban 12 szabálysértésben vallotta bűnösnek magát, köztük köz- és magánterület gondatlanságból elkövetett felgyújtása, valamint égő anyag erdőben történő eldobása vádjában.

Az ügyében döntő bíró akkor 5 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a fiatalt, valamint 1920 óra közmunkára, amit az amerikai erdészeti szolgálatnál (US Forest Service) kell eltölteni. Emellett bocsánatkérő levelet kellett írnia a tűz miatt a turistautakon rekedt kirándulóknak, a veszélybe sodort Cascade Locks városának és a tűzvészben érintett szervezeteknek.

Erre jön még rá az a majdnem 37 millió dollár, amit kártérítésként kell kifizetnie egyebek mellett az erdészeti szolgálatnak, az oregoni közlekedési minisztériumnak, az Union Pacific Railroad vasúttársaságnak és az oregoni tűzoltóságnak.

Arra azonban senki sem számít, hogy ezt az összeg ki is fogja fizetni, bár a törvény lehetőséget ad az oregoni hatóságoknak arra, hogy elkobozzák fizetését, lefoglalják bankszámláját vagy megtartsák a neki járó adó-visszatérítéseket. Sőt, ha nyerne a lottón, az a pénz is az államhoz kerülne. A pénzt a törvény értelmében csak tőle lehet beszedni, szülei vagyona így emiatt nincsen veszélyben.

A fiú és az oregoni hatóságok most Olson bíró felszólítására fizetési tervet dolgoznak ki számára, hogy részletekben törlessze adósságát. A teljes pénzt azonban várhatóan soha nem kell majd befizetnie. A törvények lehetőséget adnak arra, hogy tíz év elteltével a bíróság megszüntesse a kártérítést, ha a fiatal nem követ el újabb bűncselekményt, betartja a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit és a részleteket pontosan befizeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik