Nagyvilág

Mostantól több medvét lehet kilőni Romániában

Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti környezetvédelmi minisztériumot a medvepopuláció szabályozása érdekében egy szerdán elfogadott módosító indítvány révén.

A törvénytervezetet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette be. A képviselőház 169 támogató szavazattal, 59 ellenszavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el döntőházként az indítványt, amelyet Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A módosító indítványnak egyetlen cikkelye van, amely arról rendelkezik, hogy a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat.

Erre azért volt szükség, érveltek a kezdeményezők, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, és emberéletek kerültek veszélybe.

Székelyföldön a medve a migráns
A vadászati tilalom ideje alatt túlszaporodott medvék komoly károkat okoznak, gyakran emberéletet veszélyeztetnek több székely megyében. Az első hargitai kilövés viszont csak tovább szította az indulatokat.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a törvénymódosítás jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen a szaktárca nem köteles beavatkozási kvótát megállapítani.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, hogy szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, aminek alapján a minisztérium jóváhagyja a kvótát, de további lépésekre van szükség, mivel jelenleg egyetlen romániai hatóság sem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományról országos és regionális lebontásban.

A román közvéleményt alaposan megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését és azzal érvelnek, hogy az ember hibás mivel a számos fakivágás miatt összezsugorodott az állatok élettere. Ugyanakkor Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, az állatok egyrészt a háztartásokban okoznak jelentős kárt, másrészt az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Veres Nándor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik