Nagyvilág

Trump: Helyre kell állítani a demokráciát Venezuelában

Kapcsolódó cikkek

Felszólítjuk a Maduro-rezsimet a demokrácia helyreállítására, szabad és tisztességes választások megtartására, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására, valamint az elnyomás és a venezuelai nép gazdasági kifosztása megszüntetésére,

olvasható Donald Trump amerikai elnök közleményében, amelyet a hétvégi venezuelai választásokra reflektálva adott ki.

Trump hétfőn délután elnöki rendeletet írt alá, amelyben újabb gazdasági szankciókkal sújtotta Venezuelát, Az Egyesült Államok mellett Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada és Mexikó sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás eredményét, s ezek az országok várhatóan szintén szankciókat léptetnek majd életbe Caracas ellen. alelnök pedig „csalásnak” minősítette a vasárnapi venezuelai elnökválasztást.

Vasárnap alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak „sem szabadok, sem tisztességesek”, ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.

Az Egyesült Államok mellett Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada és Mexikó sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás eredményét, s ezek az országok várhatóan szintén szankciókat léptetnek majd életbe Caracas ellen.

Nicolas Maduro, Europress/AFP PHOTO/Juan BARRETO

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Ron Sachs/CNP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik