Nagyvilág
LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP

Ezek a diákok nem a bukástól félnek, hanem attól, hogy bármikor meghalhatnak

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2018. 05. 22. 18:05

Egymást érik az iskolai lövöldözések Amerikában, az iskolás gyerekek pedig már odáig jutottak, hogy megosztják társaikkal, miből maradnak ki, ha ők lesznek a következő áldozatok.
Korábban a témában:

Ha meghalok egy iskolai lövöldözésben, hátrahagyok egy autista testvért és egy szklerózis multiplexes anyát, akiknek szükségük van rám, és egy apát, aki azt mondta, bármi lehet belőlem.

Vasárnap óta amerikai diákok tucatjai ehhez hasonló posztokban számolnak be a Twitteren, miből maradnának ki, ha épp az ő iskolájuk lenne a következő az iskolai lövöldözések sorában. Legutóbb Santa Fe középiskolájában gyilkolt egy 17 éves fiú, aki 9 diáktársával és egy tanárral végzett.

A lövöldözések gyakoriságát mutatja, hogy az iskola egyik diákja a merénylet után egy helyi tévének azt mondta:

Éreztem, hogy előbb-utóbb itt is ez fog történni.

Az #IfIDieInASchoolShooting (azaz: „ha meghalok egy iskolai lövöldözésben”) hashtaget a 18 éves Andrew Schneidawind indította el a Twitteren. A Buzzfeednek elmondta, az a terve, hogy összegyűjti az érkező tweeteket és elküldi őket azoknak a politikusoknak, akik pénzt fogadnak el az amerikai Nemzeti Fegyverszövetségtől. A hashtaggel ellátott bejegyzések pedig egymás után érkeznek, diákok és tanárok egyaránt kendőzetlen őszinteséggel osztják meg, mit veszíthetnének.

Hogy mennyire az életük részévé vált az állandó félelem, jól jelzi ez az üzenet:

Amikor ma megszólalt a tűzjelző, csak arra tudtam gondolni, mi történne, ha meghalnék egy iskolai lövöldözésben.

Olyanok is megszólaltak az ügyben, akiknek már valamelyik rokona korábban fegyveres erőszak áldozata lett. A 17 éves Zion Kelly az ikertestvérét veszítette el egy fegyveres rablás során, Zion pedig azt szeretné, hogy ha ő egy iskolai lövöldözés halálos áldozatai között lesz, a testvére mellé temessék el.

A hashtag azért volt szomorú számomra, mert mutatja, mivé vált Amerika. Az iskolai lövöldözések és a lövöldözések általában olyannyira a kultúra részévé váltak, hogy a diákok is kezdik úgy érezni, elkerülhetetlen, hogy velük is megtörténjen

– mondta Zion.

Az #IfIDieInASchoolShooting hashtaggel egy olyan mozgalom indult útjára, ami arról szól, hogy iskolás gyerekek megosztják a világgal, hova tegyék a holttestüket, ha egy iskolai lövöldözés halottjai között lesznek. Egyes diákok azt szeretnék, hogy a fegyverszövetség parkolójában helyezzék őket nyugalomra, mások azt kívánják, dobják a testét a Fehér Ház elé.

Az idáig érkezett tweetek között rengeteg a megrendítő üzenet. Egy diák azt írta,

ha meghalok egy iskolai lövöldözésben, a nevem egy hét után feledésbe merül majd.

Más azt szeretné, hogy a temetéséből szervezzenek egy tiltakozást, van aki pedig csak arra vágyik, hogy halála esetén mondják el testvéreinek, mennyire szereti őket.

SANTA FE, TX - MAY 19: Santa Fe High School students gather at a mekeshift memorial during a community dinner put on by voluteers to help residents begin healing on May 19, 2018 in Santa Fe, Texas. Yesterday morning, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Scott Olson/Getty Images/AFP

Egy statisztika leszek. Sosem mehetek majd egyetemre, a kutyám pedig ezután csak azon gondolkodik majd, hová tűntem. Egy hashtag lesz belőlem, soha többé nem harcolhatok majd az életemért. Ne hagyjátok, hogy tovább folytatódjon ez a fegyveres erőszak!

– írta egy diák.

Sokaknak az jutott eszébe, mennyi tervük és álmuk maradna megvalósítatlanul.

Sosem tanulhatok majd asztrofizikát, nem menthetek majd meg rászoruló kutyákat. Nem láthatom majd azt sem, ahogy a testvéreim felnőnek

– áll egy posztban.

Még csak a 21. héten járunk 2018-ban, és már eddig 22 olyan iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban, amelynek során valaki meghalt vagy megsérült. A Washington Post adatbázisa szerint pedig 1999 óta több mint 214 ezer amerikai diák szembesült már lövöldözéssel egy iskolai tanórán. Az azóta eltelt évek során legalább 139-en estek iskolai lövöldözés áldozatává.

Az újabb tragédia után pedig ismét előtérbe került az évek óta folyó vita a fegyverhasználatról és a fegyvertartás szigorításáról. Az egyik oldal a Nemzeti Fegyverszövetséget okolja a történtekért és a kongresszust hibáztatja, hogy a rengeteg áldozat ellenére sem szigorít a fegyverhasználaton.

A Nemzeti Fegyverszövetség új elnöke, Oliver North viszont úgy látja, nem megoldás a fegyverviselés jogának korlátozása, sokkal inkább az oktatási intézmények szigorúbb biztonsági intézkedéseinek bevezetésére kellene koncentrálni. Republikánus politikusok is előszeretettel hangsúlyozzák, hogy a fegyveres erőszak nem a fegyvertartás jogával függ össze. Dan Patrick virginiai kormányzó-helyettes a Santa Fe középiskolájában történt lövöldözés után azzal hozakodott elő, hogy az iskolának túl sok bejárata van, így az iskolai lövöldözések visszaszorításához át kellene gondolni az épületek terveit. Sőt, a politikus szerint a fegyveresek megállításának legjobb módja egy másik fegyveres, de igazából a legjobb, ha egy fegyverre négy-öt másik jut. És hogy szerinte mik azok a tényezők, amik odáig vezettek, hogy jelenleg egy hétre több mint egy iskolai lövöldözés esik átlagosan Amerikában? Az, hogy az abortusz, a családok szétesése, az erőszakos filmek és a videojátékok értéktelenné tették az életet.

Közben ilyen Twitter-bejegyzések születnek egymás után:

ha meghalnék egy iskolai lövöldözésben, nem kellene azon aggódnom, hogy a jövőbeli gyerekeim meghalnak egyben.

Kiemelt kép:  Scott Olson/Getty Images/AFP

vissza a címlapra

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.