Nagyvilág

Újonc a politikában az olaszok miniszterelnök-jelöltje

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga Giuseppe Conte jogászt javasolja miniszterelnöknek – jelentette be hétfőn Luigi Di Maio, az Öt Csillag vezetője.

Conte egyébként nem szerzett parlamenti mandátumot a március elején tartott parlamenti választáson, amelyet követően mostanáig tartottak a kormányalakítási tárgyalások a két populista párt között.

Európa remeg, Moszkva örülhet az új olasz kormánynak
A jobboldali kormánykoalíció még meg sem alakult, de politikai és gazdasági aggodalmak már bőven vannak.

Sergio Mattarella államfő nevezheti ki a kormányfőt, de nem köteles elfogadni a két párt által javasolt Conte személyét. Sajtóértesülések szerint az elnök kedden nyilatkozik a jelöltről.

Az 54 éves Giuseppe Conte újoncnak számít a politikában, és a dpa német hírügynökség összeállítása szerint első pillantásra szöges ellentéte egy olyan személynek, akit az emberek egy populista kormány vezetőjeként elképzelnek. A kameráknak szánt visszafogott mosoly, példás egyetemi karrier, mindez 12 oldalas életrajzában összefoglalva. Rómában tanult jogot, emellett bécsi, párizsi, cambridge-i és New York-i intézetekben tevékenykedett, jelenleg a magánjogi professzorként oktat a firenzei egyetemen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik