Nagyvilág

Európa remeg, Moszkva örülhet az új olasz kormánynak

Az új olasz kormánykoalíció egyelőre meg sem alakult, még a leendő miniszterelnök neve sem ismert, máris megmozgatta egész Európát a két szövetségre lépő „rendszerellenes”, euroszkeptikus párt. A populista 5 Csillag Mozgalom és a jobboldali Északi Liga programtervezete felfordulást okozott egész héten a pénzpiacokon. Ám ennél is komolyabb, geopolitikai jelentőségű erőeltolódásokat hozhat az új római kormány megalakulása, ami Moszkvának kedvezhet.

Miközben Angela Merkel német kancellár Szocsiba készülődött, Vlagyimir Putyinhoz, az orosz elnök elégedetten dörzsölhette a tenyerét: Olaszországban olyan új kormány létrehozásáról tárgyaltak egész héten, amely fontosnak tartaná a „nyitást Oroszország felé”. Sőt a Moszkvát sújtó szankciók azonnali feloldására is kitért az a programtervezet, amelyet az új római kabinetet megalakítani kívánó két párt, a populista 5 Csillag Mozgalom és a jobboldali Északi Liga nyilvánosságra hozott.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin találkozója
Fotó: Sergey Guneev / Sputnik/AFP

Az EU egyik alapító országában juthatnak hatalomra a „rendszerellenes” erők

Van olyan elemző, aki szerint az új olasz kabinet megalakulása Brexit-szerű földcsuszamlást okozhat az EU szerkezetében, s a francia Le Monde is hangsúlyozza, hogy most az Európai Unió egyik alapító tagállamában kerülnek hatalomra „rendszerellenes” pártok.

Az Oroszországgal való viszony javítására az említett tervezet 9. pontja tér ki. Ám az olasz sajtó szerint Róma önmagában még nem sokat tehetne a szankciók feloldásáért. Ennek ellenére a Kremlből vidámabban pillantgathatnak mostantól Olaszország felé, mint például EU központjából.

Az unió székhelyén most csak azt hallhatják, hogy az összefogásra készülő két olasz párt „Brüsszel diktátumáról” beszél – már ami a költségvetési hiány mértékének felső határát illeti, s hogy az európai szerződések újratárgyalására lenne emiatt szükség. Nem véletlenül írja a Le Monde, hogy az európaiak remegnek a tervezett itáliai kormánykoalíciótól. A párizsi lap ugyanakkor a francia elnököt, Emmanuel Macront is idézte, aki szerint „el kell fogadni a népek döntését”.

Tragikomédia a tőzsdéken

De nemcsak Brüsszel, hanem Merkel és a németek is aggódhatnak, hiszen az unión keresztül gyakorlatilag ők finanszírozzák az olaszokat, márpedig a tervezett olasz kormánykoalíció pártjai most felvetették egy 250 milliárd eurós adósságelengedés ötletét. A befektetők attól is megijedtek, hogy Olaszország az 5 Csillag Mozgalom eredeti ötleteinek megfelelően az eurózónából is akarna lépni a kormányprogram egyes értelmezései szerint, de ezt a mozgalom utóbb cáfolta, igyekezve megnyugtatni a piacokat.

Olasz választás: meddig tudják finanszírozni a németek a bohócokat?
Németországban aggódnak az olasz pártok egymásra licitáló ígéretei miatt.

Az elmúlt napokban tehát az olasz humorista, Beppe Grillo pártja, az 5 Csillag Mozgalom tragikomédiát rendezett a tőzsdéken. (Maga Grillo nem indult a választáson, mert el volt ettől tiltva, helyette Luigi di Maio volt a párt listavezetője.) Az olasz kötvények hozama a héten több mint egyéves rekordot megdöntve emelkedett – a kötvényhozamok megugrása nagyon rossz hír, hiszen a bizonytalanságot és a kockázat emelkedését jelenti. A német és az olasz kötvények közötti hozamkülönbség is óriásira nőtt (több mint másfél százalékos a különbség) és többhónapos rekordot döntött, vagyis a befektetők sokkal jobban bíznak Németországban, mint Olaszországban.

Beppe Grillo és Luigi Di Maio a választások éjszakáján
Fotó: Andreas Solardo / AFP

A befektetők nem véletlenül hitetlenkednek. Az új római kabinetet most két euroszkeptikus, illetve az „európai rendszerrel” szembehelyezkedő párt alakíthatja meg. Mindkét párt a bevándorlás ellen foglalt állást a választási kampányban, és akkor még finoman fogalmaztunk, különösen, ha Matteo Salvinira, a Liga vezérére gondolunk.

A bevándorlásellenes intézkedésekben nincs is igazán nagy vita az alakuló kormánykoalícióban. Várhatóan szigorítják az ellenőrzéseket, a brit Guardian szerint a mecsetekben nem lehet majd a jövőben csak olaszul prédikálni, és le akarnak számolni az illegális migrációval, növelni akarják a rendőrség létszámát és lefaragnának a bevándorlókat segítő kormányzati programokból is.

Két hónap bizonytalanság után Salvini egyre népszerűbb

A rendszerellenesek vagy elitellenesek, ahogy néhány nyugat-európai lap hívja őket, több mint kéthónapnyi bizonytalanság után – meddő koalíciókereső tárgyalásokat követően – kerültek most közel ahhoz, hogy hétfőre véglegesítsék kormányalakítási elképzeléseiket. Egyelőre a leendő miniszterelnök személye nem ismert, és ez is fokozza a bizonytalanságot. Mintha ezeknek a kormányra készülő pártoknak ez még tetszene is: állandó nyilatkozatözönnel szerepelnek minden híradó élén, anélkül azonban, hogy biztosak lehetnének választóik, külföldi partnereik, hogy mire is készülnek.

Egyelőre ez a taktika bejönni látszik: az olasz jobboldalon Salvini egyértelmű győztes: pártja a legfrissebb, pénteki közvélemény-kutatások szerint immár 25 százalék fölötti népszerűségnek örvend, s ezzel háttérbe szorította Silvio Berlusconit és a Forza Italia nevű, szintén jobboldali pártját, amely 10 százalék körüli szavazatra számíthatna, ha most lennének a választások. Berlusconi ugyanakkor a saját érdekkörébe tartozó lap, az Il Giornale szerint máris bejelentette: a Forza Italia ellenzékben marad, ha az Északi Ligából és az 5 Csillagból áll majd a kormány. (Az 5 Csillag továbbra is 30 százalék feletti népszerűséggel rendelkezik egyébként.)

Az olasz „jobbközépen” tehát a legerősebb jelenleg az Északi Liga, amely a korábbi, Olaszország északi részének önállósodását hirdető programját teljesen átalakította, és a bevándorlásellenességtől a populista jelszavakon át számos eszközzel igyekezett szavazatokat szerezni a márciusi választásokon.

Matteo Salvini
Fotó: Andreas Solaro / AFP

Vannak azért biztató jelek is

Bár a gazdaságot illetően az első hírek eléggé negatívak az új olasz kormánykoalíció alakulásáról, ha nagyon akarunk, találhatunk bíztató jeleket is. Így például az 5 Csillag Mozgalom eredeti programját nemcsak euróügyben módosította – ezt egyébként már a kampány során megtették, azaz nem akarják kiléptetni Rómát az eurózónából. Visszakoztak most a Ligával közös programtervezetük szerint az alapjövedelem bevezetésétől is. Bár továbbra is fontosnak tartják ezt, a kampányban elhangzott összegeknél kevesebb pénzt (780 eurót) lehetne kapni és azt is csak korlátozott időre, azaz két évre.

Mindez kisebb költségvetési lyukat vág majd a már így is inkább kilyuggatott halászhálóra emlékeztető büdzsén, vagyis az olasz államháztartás aligha fog összeomlani a megkurtított alapjövedelem bevezetése miatt keletkező várhatóan 17 milliárd eurós többletkiadástól.

Az olasz megszorítások, azaz a nyugdíjreformok egyes intézkedéseinek eltörlése ugyan továbbra is szerepel a napirenden, de az alakuló kormány mintha itt is visszafogottabbnak tűnne. Egyes – nem túl megbízható – értesülések szerint ugyanis nemcsak a nyugdíjrendszert drágító intézkedéseken gondolkoznak a kormánykoalícióra készülő pártok, hanem felvetődhet a legmagasabb nyugdíjak megkurtítása is (ötezer euró, azaz 1,5 millió forint fölötti nyugdíjakról van szó).

Visszafogó erő lehet az olasz köztársasági elnök is, aki már most hangsúlyozta, hogy nem fog automatikusan minden törvényt aláírni, ha úgy véli, hogy az ütközik az alkotmány valamelyik pontjába (itt főleg az Európai Unióval összefüggő kérdésekről van szó).

Aggasztó adósságállomány

Nehezen látható azonban továbbra is, hogy miként képzelik el az egykulcsos adó bevezetését Olaszországban. Ez az Északi Liga ötlete, de egyelőre sokkal többet nem lehet róla tudni. Ez lehet a legnagyobb költségvetési lyuk: a következő években akár 80 milliárd euróval is ronthatja egyes becslések szerint az államháztartás helyzetét Itáliában.

Az adósságállomány azonban már így is aggasztó a német Spiegel szerint. 2300 milliárd eurót tesz ki, ami az egész ország egyévi gazdasági teljesítményét is messze felülmúlja, azaz a GDP 132 százalékát teszi ki. Ebből a helyzetből azonban az új olasz kormány nem megszorításokkal, hanem növekedéssel akar kitörni. Az a tervük, hogy „kinövik” az adósságot, azaz ha a GDP-t bővítik, akkor relatíve az eladósodottság szintje csökkenni fog.

Hogy igazuk lesz-e, az sok mindentől függ, elsőként például találniuk kéne egy közös miniszterelnök-jelöltet.

Kiemelt képünkön egy utcai festmény, Silvio Berlusconi mellett Matteo Salvini és Luigi di Maio. Fotó: Fanny Carrer / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik