Nagyvilág

Magyar szála is van a legújabb olasz terroristabotránynak

Tizennégy, majdnem kivétel nélkül szíriai állampolgárt vettek őrizetbe az olasz terrorizmusellenes hatóságok csütörtök reggel azzal a gyanúval, hogy a szíriai an-Nuszra Front nevű iszlamista szervezetet finanszírozták, többek között a balkáni útvonalon 2015-ben Magyarországra érkezettek szállításának bevételeivel.

Az őrizetbe vett férfiak két külön csoportban tevékenykedtek Olaszország területén.Tíz szíriait az észak-olaszországi Brescia városában a helyi pénzügyőrség szervezett bűnözés elleni egysége vett őrizetbe pénzmosás gyanújával. A hatóságok által dzsihadistának nevezett csoport Olaszországban és más országokban működtetett pénzutalási-szolgáltatásokon keresztül finanszírozta az an-Nusztra Frontként is ismert szíriai iszlamista szervezetet, amely az al-Kaidához kötődik. További két szíriait és két marokkóit a szardíniai Sassariban vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorizmus elleni egysége. Másik 16 személy ellen indult vizsgálat, többek közt az egyik szíriai olasz feleségével szemben, aki pénzszállító futárként dolgozott.

A két dzsihadista sejt kezdetben egymás tudtán kívül finanszírozta a terrorista szervezetet. A két olasz hatósági vizsgálat is korábban párhuzamosan folyt a mostani közös fellépésig, amelyet már az olasz országos terrorizmusellenes ügyészség irányított. Húsz házkutatást tartottak Lombardiában, Szardínián, valamint Veneto és Emilia-Romagna tartományban.

Az olasz hatóságok sajtótájékoztatóján elhangzott, a Foreign Fighters (Idegen harcosok) nevű olaszországi akcióval európai dzsihadista szervezetet számoltak fel, amely az illegális bevándorlásból szerezte bevételét, majd ezt európai országokból Törökországon és Libanonon keresztül a szíriai terrorista szervezetnek továbbította. A pénzt a többi között olaszországi, svédországi, németországi, dániai, hollandiai, ausztriai, magyarországi átutalási-szolgáltatási irodákon keresztül, vagy az úgynevezett Hawala-rendszerrel, vagyis bizalmi, földalatti utalással juttatták célba. Csak Olaszországból 2 millió eurót utaltak át fegyvervásárlásra.

Abu Murád szardíniában van bejelentve, de Norrköpingban élt

A szervezet kulcsemberei között nevezték meg a szíriai Daadve Anvárt, más nevén Abu Murádot, aki a szardíniai Olbiában van bejelentve, de a svédországi Norrköpingban élt. Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a szervezet másik jelentős csoportját a szintén szíriai Sdid fivérpár és Bazzka Szalmo, más nevén Abu Mahmúd vezette, akik a 2015-ös balkáni-migráció idején jelentős bevételt szereztek a Magyarországra érkezők más EU-tagállamokba továbbszállításával. Olaszországban nyilvántartott járművekkel, Olaszországban és Ausztriában toborzott sofőrökkel vitték tovább Magyarországról a bevándorlókat, és az ezért kapott összegeket a terrorszervezetnek utalták át. Maguknak változó hányadot tartottak meg, amely elérhette a négy százalékot is. Az olasz hatóságok vizsgálata is 2015-ben indult, amikor felfigyeltek a Szíria irányába átutalt összegek növekedésére. A szervezet tagjait lehallgatták. Az őrizetbe vettek interneten videó-felvételekkel éltették az an-Nusztrát.

Szardínia szigetén 2015-ben is felszámoltak dzsihadista sejtet, amely szintén az al-Kaidához közeli terrorista szervezetet finanszírozta. Akkor 18 személyt tartóztattak le, köztük a pakisztáni Pesavárban 2009-ben elkövetett pokolgépes merénylet végrehajtóit, amelyben több mint százan vesztették életüket. Az olasz hatóságok adatai szerint Szardínia a szélsőséges iszlamizmus gócpontja: az olaszországi börtönökben fogva tartott dzsihadisták fele szardíniai börtönökben van, ahol magas a szélsőséges nézetek terjedésének veszélye.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik