Nagyvilág

A szíriai Al-Kaidának nem tetszik a tűzszünet

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kötelékébe tartozó Dzsabhat Fatah as-Sám (volt nevén an-Núszra) élesen bírálta pénteken a török-orosz közvetítéssel létrejött szíriai tűzszüneti megállapodást.

A fegyveres szervezet szóvivője szerint az e megállapodás keretében születő politikai megoldás “újratermeli a bűnöző (damaszkuszi) rezsimet”. A Dzsabhat Fatah as-Sám júliusban változtatta meg a nevét és jelentette be, hogy megszakítja kapcsolatait az al-Kaidával. A szervezet azért is bírálta a dokumentumot, mert az nem tett említést Bassár el-Aszad szíriai elnök további sorsáról.

“A megoldást a bűnöző rezsim katonai megdöntése jelenti” – tette hozzá a szóvivő.

Korábban a szíriai hadsereg közölte, hogy a fegyvernyugvási egyezmény nem vonatkozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre, sem a Dzsabhat Fatah as-Sámra vagy bármely velük kapcsolatban álló szervezetre. Ugyanakkor a kormányerőkkel szemben álló lázadók tisztségviselői csütörtökön azt állították, hogy igenis kiterjed a tűzszünet hatálya a korábban an-Núszra néven ismert fegyveres csoportra. Ez azért is fontos, mert Aleppó nagy része az an-Núszra kezén van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik