Nagyvilág

Kezd elszabadulni a pokol Izrael és Irán között

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mért iráni célpontokra Szíriában csütörtökön délelőtt, válaszul arra, hogy feltehetően irániak lőttek ki rakétákat éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra, írja a Business Insider.

Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint a harci repülőgépeik több tucat iráni katonai célpontot szedett le mostanáig.

A szervezet szóvivője az izraeli Channel 10 News című televíziónak arról beszélt, hogy több mint 50 légicsapást mértek különböző bázisokra, köztük hírszerzési és logisztikai központokra, megfigyelőállomásokra, fegyverraktárakra és rakétakilövésre alkalmas járművekre.

Az iráni létesítmények ellen csütörtökre virradóan végrehajtott izraeli légitámadásban legalább 23 katona halt meg: öt szíriai és 18 olyan külföldi, aki valamely szövetséges milíciához tartozik. A szíriai hadsereg halottjai között van két tiszt is, és egyelőre nem tudják, hogy a 18 külföldi között hány iráni van 

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, nem engedhetik meg, hogy Irán felépítse magát Szíriában, és hogy felelősségre kell vonni Aszad rezsimjét a határain belül történő erőszakoskodásért.

A tájékoztatás szerint ez volt a legkomolyabb izraeli támadás Szíriában, mióta a két ország 1973-ban aláírta a jom kippuri háború végén.

Szintén ez az első alkalom, hogy Izrael határozottan Iránt tette felelőssé az országot ért rakétatámadásokért.

Izrael egyébként állítólag nem akarja, hogy a konfliktus elfajuljon, de minden eshetőségre felkészültek.

Egy éven belül atombombája lehetne Iránnak
Ha Irán betartja ígéretét, és tényleg felgyorsítja az urándúsítást, akkor akár belátható időn belül elegendő fűtőanyaga lehet egy nukleáris fegyverhez.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Menahem Kahana

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik