Nagyvilág

Francia külügy: Az iráni atomalku még nem halott

Az Irán atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás nem halott – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerda reggel az RTL rádióban.

A francia diplomácia vezetője tudatta: Emmanuel Macron államfő még a nap folyamán telefonon beszél Haszan Róháni iráni elnökkel, a francia, a brit és a német kormány képviselői pedig hétfőn találkoznak iráni kollégáikkal.

Jean-Yves Le Drian úgy véli: azzal, hogy az Egyesült Államok kilép a megállapodásból, nőtt a konfliktus valódi kockázata a Közel-Keleten. Franciaország, más országokhoz hasonlóan, nagyon jól tudja, hogy Irán nukleáris képessége mellett vannak más aggályok is az országgal kapcsolatban (mint például ballisztikusrakéta-programja), de ezek orvosolhatók a 2015-ös megállapodás felmondása nélkül is.

Az iráni atomprogramról az alkut az Egyesült Államokon kívül Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, és Németország tárgyalta éveken át és kötötte meg 2015-ben.

Osztotta Le Drian véleményét az RTL-en Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. Kijelentette, hogy Donald Trump hibás döntést hozott, és hogy az amerikai elnöknek nem szabadna a világ „gazdasági csendőrének” tekintenie magát.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/JEAN-PIERRE CLATOT 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik