Nagyvilág

Obama: Komoly hiba az iráni atomalku felmondása

Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke megfontolatlannak és komoly hibának minősítette Donald Trump döntését az iráni atomegyezmény felmondásáról.

Úgy gondolom, hogy komoly hiba a JCPOA (közös átfogó cselekvési terv) kockáztatása anélkül, hogy Irán bármiképpen is megsértette volna a megállapodást

– fogalmazott.

A 2015-ben Teheránnal megkötött nukleáris egyezmény – amelyet az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió írt alá – Barack Obama elnökségéhez kötődik. Amerikai elemzők egy része az egyik nagy külpolitikai sikereként tartja számon.

Bár maga a volt elnök az elmúlt hónapokban nem aktivizálta magát a megállapodás életben tartása érdekében, volt külügyminisztere, John Kerry aktív „árnyékdiplomáciát” folytatott.

Kerry kétszer is találkozott Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, legutóbb két héttel ezelőtt New Yorkban, tárgyalt Frank-Walter Steinmeier német államfővel, aki az egyezmény aláírásakor külügyminiszter volt, találkozott Emmanuel Macron francia államfővel és telefonon egyeztetett Federica Mogherinival, az Európai Unió külügyekért felelős biztosával is.

Róháni válasza Trumpnak: Irán újrakezdheti az urándúsítást
Az amerikai elnök bejelentette, felrúgja az iráni atomalkut.

Kerry még kedden délelőtt is arra szólította fel Donald Trumpot, hogy ne mondja fel a nukleáris egyezményt.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Jim Watson)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik