Nagyvilág

Még hónapokig lehetnek földrengések és lávakilövellések Hawaiin

A Kilauea vulkán lávakilövellései újabb házakat tettek tönkre szombaton Hawaii Nagy Szigetén, óvatosságból újabb 2000 embernek kellett elhagynia az otthonát. A földrengések és lávakilövellések még hónapokig eltarthatnak – közölte az amerikai földtani intézet.

Megnyílt a föld, lakóházak mellett fröcsögött a láva
A láva lakott területen, a kitörési központoktól 15 kilométerre tört utat magának a felszínre.

A Kilauea csütörtökön tört ki az előző héten elkezdődött földrengések kíséretében. Pénteken a legnagyobb rengés 6,9-es erősségű volt, a legerősebb 1975 óta.

A földtani intézet szombaton közölte, hogy újabb lávahasadékok nyíltak a Leilani lakótelep területén, a vulkán kráterétől 19 kilométerre. A hawaii vulkánfigyelő hivatal pedig arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a kitörési aktivitás jelenleg folyamatosan nő, és hónapokig eltarthat. Egy hasonló vulkáni tevékenység 88 napig tartott 1955-ben, de akkor még sokkal kevesebb ember lakott a vulkán közelében.

Bár jelentős lávafolyam még nem alakult ki most, nem zárható ki, hogy ez megtörténik. A láva hőmérséklete körülbelül 1150 Celsius-fok.A hawaii tűzoltóság arra figyelmeztette az embereket, hogy a vulkán és lávahasadékok környékén veszélyesen magas a levegő kéndioxid-tartalma. A gáz bőrirritációt és légzési nehézséget okozhat.

A láva egyelőre nem okozott sérülést senkinek.

A Klauea 35 éve folyamatosan aktív. Ez idő alatt a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be. A kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / US Geological Survey/ Kevan Kamibayashi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik