Nagyvilág

Megnyílt a föld, lakóházak mellett fröcsögött a láva

24.hu
24.hu

2018. 05. 04. 15:31

A láva lakott területen, a kitörési központoktól 15 kilométerre tört utat magának a felszínre.
Korábban a témában:

Helyi idő szerint délután 5 órakor a várakozásoknak megfelelően felrepedt a felszín és vulkánkitörés kezdődött Hawaii-n, a Leilani estates területén, lakóházak közvetlen közelében, jó 15 kilométer távolságban az aktív Pu‘u ‘Ō‘ō krátertől keletre – hívta fel a 24.hu figyelmét Harangi Szabolcs vulkanológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A felszín alatt nyomult tovább

Április végén a USGS Hawaii Vulkánobszervatórium (HVO) munkatársai jelentős felszínemelkedést tapasztaltak a Kilauea vulkáni területen részben a csúcsterületen lévő kaldera, részben a Keleti Riftzónában lévő és 1983 januárja óta folyamatosan aktív Pu‘u ‘Ō‘ō kitörési központ térségében. Ugyancsak emelkedésnek indult a Pu‘u ‘Ō‘ō vékony lávakéreggel bevont lávató szintje is, ahol repedések is megjelentek. Mindezt egyre több földrengés kísérte. A földrengések aztán keleti irányba tolódtak el, követve a Keleti Rift vonalát – írja blogján a szakember.

Nem volt kétséges a Kilauea alatt felnyomuló magma keleti irányba térült el és a felszín alatt nyomult tovább.

Május 1-én és 2-án már nagyobb repedések jelentek meg a Pu‘u ‘Ō‘ō kráter peremén, amely mentén néhol kis mennyiségű friss láva is kijutott, máshol pedig fehér színű gőz és gáz tódult ki. A földrengések pedig tovább tolódtak kelet felé és már lakott területeken rengett a föld Puna térségében. Egyre nőtt az aggodalom a szakemberek körében is, hogy vajon mi lesz?

In this photo provided bt the US Geological Survey, an ash plume rises above the Kilauea volcano on Hawaii's Big Island on May 3, 2018.
Up to 10,000 people have been asked to leave their homes on Hawaii's Big Island following the eruption of the Kilauea volcano that came after a series of recent earthquakes. / AFP PHOTO / US Geological Survey / Kevan Kamibayashi / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Geological Survey/ Kevan Kamibayashi- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Egyszer csak megnyílt a föld

Utak repedtek meg, majd május 3-án következett egy szokottnál nagyobb erejű földrengés. Nem sokkal később újabb repedések nyíltak fel a földfelszínen, majd helyi idő szerint délután 5 órakor (itthoni idő szerint hajnal 5 órakor) az egyik hasadék mentén izzó lávacafatok törtek fel. megkezdődött a vulkáni működés, mégpedig házak közvetlen közelében: mindössze 70 méterre az egyik háztól.

Rövidesen láva ömlött a felszínre. A 150 méter hosszú hasadék utakat vágott át és nem messze volt a helyi geotermikus erőmű állomástól. Az erőművet rögtön leállították, a hatóság 1500 lakos azonnali hatályú kitelepítését rendelte el. A vulkáni működés mintegy 1,5 óráig tartott aztán estére elcsendesedett. A helyzet, a vulkáni működés további lefolyása azonban továbbra is rendkívül bizonytalan és bármikor újult erővel folytatódhat.

Bár a Leilani estates területe nem egy sűrűn lakott terület azonban mindez figyelmeztető jel lehet akár az új-zélandi Auckland lakóinak is – hasonló ott is történhet.

(Kiemelt kép: Handout / US Geological Survey / AFP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.