Nagyvilág

Rajoy: Nem tűnnek el az ETA bűnei

A spanyol miniszterelnök szerint nincs mit megköszönni a feloszlását bejelentő szeparatista szervezetnek.

Nem maradnak büntetlenül az ETA cselekedetei – így kommentálta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, hogy a baszk szeparatista szervezet bejelentette feloszlását.

Teljesen feloszlott az ETA
A baszk terrorszervezet áprilisban jelentette be, hogy leteszi a fegyvert.

Az észak-spanyolországi Logroñóban elmondott beszédében a kormányfő kijelentette: az ETA bejelentheti eltűnését, de bűneik nem tűnnek el, és a bűnök üldözésére tett erőfeszítések sem. „Nem tartozunk nekik semmivel, és nincs semmi, amit meg kellene köszönnünk nekik” – mondta Rajoy a Franco-diktatúra csúcsán létrejött szervezettől, amelynek célja egy független Baszkföld létrehozása volt Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén.

Több mint fél évszázados története során az ETA merényletei legalább 829 halálos áldozattal jártak. A szervezet vezetőinek letartóztatása után meggyengült, 2011-ben tartós tűzszünetet, tavaly fegyverletételt jelentettek be.

A Baszk Autonóm Közösség vezetője, Inigo Urkullu az El Pais napilapnak azt mondta, az ETA a baszkoknak és az egész emberiségnek tartozott ezzel a lépéssel. Szerinte a szervezetnek soha nem lett volna szabad léteznie, most pedig egy hatvan évig tartó sötét fejezet zárul le. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik