Nagyvilág

Kim Dzsong Un a saját népének is elárulta, hogy tán leszereli atomrakétáit

Meg azt is, hogy békét köt Dél-Koreával.

Szombaton a hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA is beszámolt arról, hogy az előző napi Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában szó van a Koreai-félsziget teljes atommentesítéséről, valamint arról is, hogy a két ország még az idén lezárja az 1950-53-as háborút, mely nem békekötéssel, hanem csupán fegyverszünettel ért véget.

A KCNA Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteki találkozóját „új mérföldkőnek” és fordulópontnak nevezi a két ország kapcsolatában.

A KCNA idézi a demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban zajlott Korea-közi csúcstalálkozót záró közös nyilatkozatot.

A közös cél a Koreai-félsziget teljes atommentesítése az atomfegyverekről való lemondással – fogalmazott a KCNA.

A phenjani központi sajtóorgánumok híreiben elvétve jelenik meg az „atommentesítés” kifejezés, s bár ez szerepelt a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában, maga Kim Dzsong Un nem tett bejelentést arról, hogy országa lemond az atomprogramról.

De mit is ért nukleáris leszerelés alatt?

Ahogy minapi cikkünkben írtuk, egyelőre bizonytalan, hogyan lehet megállapodni Kim Dzsong Unnal az atomkísérletek megszüntetéséről. Kim maga jelezte erre irányuló szándékát, bár szakértők szerint ezzel óvatosan kell bánni, mert nem egyértelmű, hogy mit ért nukleáris leszerelés alatt, akár az is elképzelhető, hogy az ő elképzelése szerint ez csak több évtizedes távlatban valósulna meg.

Megemlítendő, hogy az elmúlt napokban kínai geológusok azt közölték, hogy a legfontosabb észak-koreai nukleáris kísérleti telep a legutóbbi kísérlet alkalmával beomlott és használhatatlanná vált, így az sem elképzelhetetlen, hogy Észak-Korea egyébként is felhagyni kényszerül az atomfegyver-fejlesztéssel, Kim Dzsong Un pedig megpróbál előnyt kovácsolni ebből.

Donald Trump amerikai elnök a Fox műsorában megjegyezte, hogy Kim már azelőtt jelezte a leszerelésre irányuló szándékát, hogy bármilyen tárgyalásra sor került volna, és az Egyesült Államoknak semmit nem kellett feladnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik