Nagyvilág

Az iráni elnök szerint Trump csak egy kalmár

Haszan Róháni nem érti, egy kereskedő miként dönthet nemzetközi ügyekben.

Az iráni elnök állami tévében közvetített beszédében azt mondta, hogy Donald Trump egy kalmár, aki mindenféle képesítés hiányában dönt a nemzetközi ügyek összetett világában.

Nincs semmiféle háttere a politikában, nincs háttere a jog világában, nem jártas a nemzetközi egyezmények terén. Hogy lehet képes egy kalmár, egy boltos, egy toronyház-építtető megítélni a nemzetközi ügyeket?

Haszan Róháni arra utalt, hogy Trump ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, mielőtt 2016-ban megválasztották az Egyesült Államok elnökévé.

Az iráni elnököt azzal bosszantotta fel Trump, hogy az Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján ismét nevetségesnek nevezte a 2015-ben Iránnal kötött atomalkut, amit szerinte hiba volt aláírni.

Trump azzal fenyegetőzik, hogy jövő hónapban ismét hatályba léptet szankciókat Teherán ellen. Emmanuel Macron részben azért ment  Washingtonba, hogy megpróbálja rábeszélni az amerikai elnököt, hogy ne rúgja fel a 2015-ös megállapodást, amelynek értelmében Irán visszafogta nukleáris programját a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

Az atomalkut aláíró többi állam – Oroszország, Kína, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország – fenntartaná az Iránnal kötött megállapodást, mert úgy látják, így lehet megakadályozni, atomhatalommá válását és egy közel-keleti nukleáris fegyverkezési verseny beindulását.

Macron azt hangsúlyozta, hogy az atomalku legalább 2025-ig lehetővé teszi az iráni atomprogram ellenőrzését. Arról is beszélt a francia elnök, hogy egy Iránnal kötendő új megállapodáson akarnak dolgozni. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése szerint Irán betartja a megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik