Közélet
A courtroom sketch made on February 5, 2018 shows prime suspect in the November 2015 Paris attacks Salah Abdeslam prior to the opening of his trial at the "Palais de Justice" courthouse in Brussels, on February 5, 2018. / AFP PHOTO / Benoit PEYRUCQ

Megszólalt Salah Abdeslam: „Nem félek tőletek”

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 05. 12:10

Korábban a témában:

Hétfőn reggel kezdetét vette a 2015. november 13-i terrortámadás kitervelőjének tartott Salah Abdeslam, és társa, Sofien Arayi pere Belgiumban, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állniuk.

Mint ismert, 2016. március 15-én a rendőrség rutinszerű házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, ahol a szökésben lévő Abdeslamba botlottak. A lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, az akcióban négy rendőr megsérült. Abdeslam és Arayi sikeresen elmenekült a helyszínről, de három nappal később elfogták őket Molenbeek városában. Szűk egy héttel rá ugyanaz a terrorsejt merényletet hajtott végre a brüsszeli repülőtéren és a város egyik metróállomásán, 32 ember halálát okozva.

Abdeslamot Franciaország legszigorúbb börtönéből szállították hétfőn Brüsszelbe, a tárgyalás helyszínére. Ítélet leghamarabb egy hónap múlva várható, amennyiben a gyanúsítottakat bűnösnek találják, akár 40 év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

A tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg, a brüsszeli bíróságot például szögesdróttal vették körbe a hatóságok.

A két gyanúsított valamivel 9 óra előtt érkezett meg a terembe. Abdeslam ügyvédje közölte, hogy védence nem engedélyezi, hogy fotók készüljenek róla. A bíró ezután figyelmeztetett, hogyha bármilyen felvétel kikerül a férfi arcáról, akkor kitiltja a médiát a tárgyalásról. A helyszínen tartózkodó újságírók leírása alapján Abdeslam szakállas, haja középhosszú.

Érdekesség, hogy a párizsi merénylet egyetlen életben maradt terroristája ügyvédje újfent az a Sven Mary, aki korábban elhagyta őt, mert megunta, hogy egyetlen szót sem ejt ki a száján és nem tudott vele együttműködni.

Kevésbé volt már meglepő, hogy Abdeslam a tárgyalás legelején kijelentette, nem kíván válaszolni egyetlen kérdésre sem. A gyanúsított hangját az elfogása óta eltelt két évben a nagy nyilvánosság sosem hallhatta, mert némaságot fogadott.

Ayari vissza akart menni Szíriába

Mivel Abdeslamot nem lehetett szóra bírni, a bíró rátért a másik vádlottra, Sofien Ayarira, aki relatíve bőbeszédű volt.

Kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy nem tartja magát radikálisnak. Elmondta, 2014 végén ment Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz Rakkában. Egy évet töltött el itt, több fegyveres fotó is kiszivárgott róla. Családjának azt hazudta, hogy Törökországba utazik, mert vissza akarták volna tartani. Állítása szerint ő döntött úgy, hogy elhagyja a terrorszervezetet és nem utasításra történt mindez.

Ayari két társával, Ahmad Alkhaddal és Osama Krayemmel érkezett Európába. Utóbbi a brüsszeli merényletek egyik legfőbb gyanúsítottja. Mint fogalmazott, nem feltétlen Belgiumba akartak eljutni, de többet nem kívánt elárulni.

Búvóhelyükről azt mondta, hogy Abdeslammal és a lövöldözésben meghalt Mohamed Belkaiddal már hetek óta ott tartózkodtak, de nem tudta megmondani, hogy ki bérelte az apartmant.

First day of the trial of prime suspect in the November 2015 Paris attacks Salah Abdeslam at the "Palais de Justice" courthouse in Brussels, Belgium on Feb. 5, 2018.
Europress/AFP/Alexandros Michailidis/SOOC

Semmi különöset nem csináltunk. Néztük a híreket és vásárolgattunk. Nem volt autónk és telefonunk sem

– magyarázta. Arra nem tudott felelni, hogy ki vásárolta nekik azokat a fegyvereket, amiket a lövöldözésben használtak.

Arról is beszélt, hogy nem mindenben ért egyet az Iszlám Állam ideológiájával, a Basszar el-Aszad szír elnök elleni küzdelemben viszont támogatja őket. Mikor megkérdezték tőle, hogy mit gondol a Szíria határain kívül történt merényletekről, azt válaszolta, hogy nem vett részt ilyenekben, úgyhogy nem akar semmit mondani a témában.

Visszatérve a lövöldözésre, Ayari szerint sem ő, sem Abdeslam nem tüzelt. Közölték vele, hogy az egyik fegyveren megtalálták a DNS-mintáját, amire úgy reagált, hogy lehetséges.

Utána a bíró kérdésére elmondta, hogy vissza akart térni Szíriába november 13. után, mert nem volt más lehetősége. Hazájában, Tunéziában ugyanis börtönbe kerülhetett volna. Ezzel kikérdezése végéhez is értek.

„Allah élvezi a bizalmamat”

Nem sokkal később a bíró ismét Abdeslamhoz fordult, aki továbbra sem akart válaszolni egyetlen kérdésére sem.

Parancsolták, hogy jöjjek, tehát eljöttem. Van egy tárgyalás, ahol én vagyok a vádlott. Itt vagyok, de csendben maradok, ehhez jogom van, a csend miatt nem leszek se bűnöző, se elítélhető, a csönddel védekezem. Azt szeretném, ha a kézzelfogható bizonyítékokra támaszkodnánk és nem a hivalkodásra vagy a közvéleményre

– mondta tőle szokatlan monológjában.

Prime suspect in the November 2015 Paris attacks Salah Abdeslam (L) sits beside his alleged accomplice Sofiane Ayari (R) as they are surrounded by Belgian special police officers in the courtroom at the "Palais de Justice" courthouse in Brussels for the opening of his trial, on February 5, 2018.
The trial opens on February 5, 2018 of Paris attacks suspect Salah Abdeslam and his alleged accomplice Sofiane Ayari, over a shootout in Brussels that led to their capture. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Europress/AFP/Emmanuel Dunand

A bíró közölte vele, hogy tiszteletben tartják a jogait, mire Abdeslam újból belekezdett.

Nem félek tőletek, nem félek a szövetségeseitektől. Az uram élvezi a bizalmamat. Bíráljanak, de a bizalmamat Allah élvezi, nincs mit hozzátennem

– zárta szavait.

A meghallgatást ezt követően felfüggesztették, Abdeslam egyeztethet ügyvédeivel. Innen folytatják 13 óra 30 perckor.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Benoit Peyrucq

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.