Nagyvilág

Macron: Putyin előtt soha nem szabad gyengének mutatkoznunk

Emmanuel Macron francia államfő nagyon különlegesnek nevezte kapcsolatát Donald Trump amerikai elnökkel a Fox televíziónak adott interjújában, amelyben bejelentette azt is, hogy arra kéri majd Washingtont, ne vonuljon ki Szíriából.

Mindketten a magunk útját járjuk

– indokolta a nagyon különleges kapcsolatot a francia államfő a republikánusokhoz közelálló televíziónak Párizsban adott exkluzív interjújában, amelyet vasárnap délelőtt, egy nappal washingtoni állami látogatásának kezdete előtt sugárzott a Fox televízió.

Emmanuel Macron, aki korábban a francia szocialista kormány tagja volt, úgy fogalmazott: mind ő, mind Trump kívülről érkezett a politikába:

Trump elnök megválasztására nem számítottak az önök országában, és valószínűleg az én megválasztásomra sem számítottak az én országomban. Nem vagyunk a klasszikus politikai rendszer részei.

A 40 éves francia államfő elmondta: a célja az, hogy Washingtonban kiemelje a két ország különleges kapcsolatrendszerének hosszú történetét, sürgesse az amerikai kongresszust néhány haramia állam és kemény diktátor befolyásának és támogatásának csökkentésére, és közös harcot hirdessen a terrorizmus ellen.

Kifejtette: a kongresszus két háza előtt elmondandó beszédében arra kéri majd Washingtont, hogy folytassa a katonai intervenciót Szíriában.

A militarizmus szószólója leszek a kongresszusban

– mondta. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok változatlanul elkerülhetetlen szereplője a béke megteremtésének a Közel-Keleten, és hozzátette, hogy Franciaország a szíriai konfliktus lezárulta után támaszkodik majd az Egyesült Államokra.

Új Szíriát kell felépítenünk

– fogalmazott.

Az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkuról leszögezte: ugyan nem tökéletes, mégis azt szorgalmazza majd Trump elnöknél, hogy az Egyesült Államok ne mondja fel a megállapodást, mert nincs B-terv. Mi lenne jobb megoldás? – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Macron.

Az interjúban Macron szólt Oroszországról és elnökéről, Vlagyimir Putyinról is.

Nagyon erős ember és erős elnök, aki előtt soha nem szabad gyengének mutatkoznunk

– írta le Putyint. Majd úgy vélekedett, hogy Putyin nagy Oroszországot akar.

Az emberek büszkék a politikájára. Rendkívül kemény a kisebbségekkel és az őt ellenzőkkel, a demokráciáról vallott felfogása nem a sajátom

– mondta.

(mti, Fotó: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik