Nagyvilág

Nem kéne provokálni, üzenték a törökök Athénba

Kitűzték a görög zászlót egy vitatott státuszú szigeten, de a görög kormány szerint nekik ehhez semmi közük nem volt.

Törökország hétfőn óva intette Görögországot a provokációktól, miután a török partok előtt fekvő egyik vitatott hovatartozású szigeten kifüggesztették a görög zászlót.

Binali Yildirim török kormányfő újságíróknak elmondta: a török parti őrség már eltávolította a görög lobogót a Didim török kikötőváros közelében fekvő apró égei-tengeri szigetről. Mint mondta, ez az incidens hasonló volt ahhoz, amely 1996-ban a halálos áldozatokkal is járó határvitához vezetett a két NATO-tagállam között a szintén vitatott hovatartozású égei-tengeri Kardak szigete miatt, amelyet görögül Imiának hívnak.

„Azt javasoljuk Görögországnak, hogy tartózkodjon a provokációktól és az uszítástól” – jelentette ki Yildirim. Hozzátette: Törökország „eltökélt abban, hogy megadja a szükséges választ” az ilyen cselekményekre.

A kapcsolatok helyreállítása érdekében folytatott két évtizednyi erőfeszítésnek dacára az utóbbi hetekben csak fokozódott a feszültség a két szomszédos ország között az égei-tengeri határvonal, illetve a területileg megosztott Ciprus földgáz- és olajkitermelésének jogai miatt.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn Ankarában, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre felelve az Égei-tengeren történő feszültségkeltéssel vádolta Panosz Kammenosz görög védelmi minisztert, a nacionalista Független Görögök (ANEL) párt szókimondó vezetőjét.

„Az arcátlanságnak nem szabad elérnie azt a szintet, amely már rontja a két ország kapcsolatait” – mondta Cavusoglu.

Dimitrisz Canakopulosz görög kormányszóvivő ugyanakkor kijelentette: az athéni kabinetnek nem volt tudomása a zászlókitűzéssel kapcsolatos incidensről, Yildirim nyilatkozatát pedig „provokatívnak és elítélendőnek” minősítette. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik