Nagyvilág

A Pirani-öböl miatt horvát tiltakozó jegyzéket kapott Szlovénia

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szlovéniának, mert a szlovén rendőrség felszólítást küldött a horvát halászoknak a Pirani-öbölben húzódó határvonal megsértéséért – közölte az N1 horvát hírcsatorna szombaton.

Szlovénia december 30-án megkezdte a hágai döntőbíróság a tengeri határvonalra vonatkozó határozatának végrehajtását, bár Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak. A horvátok szerint a határ még mindig az öböl felénél húzódik, ezért a horvát halászok saját rendőrségük védelme alatt folytatják hálóik kivetését a vitatott területeken. A szlovén hatóságok illegális határsértésért, valamint bűncselekmény elkövetéséért szabtak ki büntetéseket a horvát halászokra.

A horvát kormány mély elégedetlenségének és tiltakozásának adott hangot a szlovén lépés miatt.

A horvát külügyminisztérium jelezte, hogy saját területének védelme érdekében kénytelen lesz hasonló intézkedéseket bevezetni. A horvátok úgy vélik: Szlovénia nem a jószomszédi viszony és az európai értékek szellemében cselekedett, és Ljubljana megpróbálja bevonni azokat az állampolgárokat és halászokat is a vitába, akik határ menti területeken élnek és dolgoznak.

Robert Momcic, az isztriai halászok céhének elnöke a horvát hírügynökségnek (HINA) szombaton megerősítette: egyetlen horvát halász sem kapott még fizetési felszólítást. Amennyiben mégis kapnak, azt továbbítják a kormánnyal kötött egyezség szerint a mezőgazdasági minisztériumnak – hangsúlyozta.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt. Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik