Nagyvilág
Picture taken on June 24, 2009 shows Slovenian Piran's salt bay at night. Croatian Prime Minister Jadranka Kosor and her Slovenian counterpart Borut Pahor voiced optimism on July 31, 2009 about resolviong a long-running border row blocking Zagreb's bid to join the European Union. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN / AFP PHOTO / HRVOJE POLAN

A Pirani-öböl miatt horvát tiltakozó jegyzéket kapott Szlovénia

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 01. 27. 16:21

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szlovéniának, mert a szlovén rendőrség felszólítást küldött a horvát halászoknak a Pirani-öbölben húzódó határvonal megsértéséért – közölte az N1 horvát hírcsatorna szombaton.

Szlovénia december 30-án megkezdte a hágai döntőbíróság a tengeri határvonalra vonatkozó határozatának végrehajtását, bár Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak. A horvátok szerint a határ még mindig az öböl felénél húzódik, ezért a horvát halászok saját rendőrségük védelme alatt folytatják hálóik kivetését a vitatott területeken. A szlovén hatóságok illegális határsértésért, valamint bűncselekmény elkövetéséért szabtak ki büntetéseket a horvát halászokra.

A horvát kormány mély elégedetlenségének és tiltakozásának adott hangot a szlovén lépés miatt.

A horvát külügyminisztérium jelezte, hogy saját területének védelme érdekében kénytelen lesz hasonló intézkedéseket bevezetni. A horvátok úgy vélik: Szlovénia nem a jószomszédi viszony és az európai értékek szellemében cselekedett, és Ljubljana megpróbálja bevonni azokat az állampolgárokat és halászokat is a vitába, akik határ menti területeken élnek és dolgoznak.

Robert Momcic, az isztriai halászok céhének elnöke a horvát hírügynökségnek (HINA) szombaton megerősítette: egyetlen horvát halász sem kapott még fizetési felszólítást. Amennyiben mégis kapnak, azt továbbítják a kormánnyal kötött egyezség szerint a mezőgazdasági minisztériumnak – hangsúlyozta.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt. Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.