Nagyvilág
Senators attend an overnight session at the Polish Senate in Warsaw, on February 1, 2018, where the upper house of parliament voted 57-23, with two abstentions, to approve a bill which sets fines or a maximum three-year jail term for anyone who refers to Nazi German death camps as Polish or accuses Poland of complicity in the Third Reich's crimes.
Israel called for the bill to be dropped, seeing one of its provisions as an attempt to deny Polish involvement in Nazi Germany's extermination of Jews. / AFP PHOTO / PAP / Radek Pietruszka / Poland OUT / EASTNEWS OUT

A lengyel szenátuson is átment Brüsszel akarata

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 04. 16. 21:52

Megszavazta a lengyel szenátus is hétfő este az Európai Bizottság által az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás keretében vitatott bírósági törvények egyes módosításait, a brüsszeli ajánlásokat figyelembe vevő jogszabályok most az államfő aláírására várnak.
Korábban a témában:

A módosítások mellett a lengyel felsőházban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szenátorai szavaztak, az ellenzéki Polgári Platform (PO) ellenezte őket, előterjesztve saját, végül leszavazott módosításait.

Az elfogadott módosítások a bíróságok szervezetéről, az országos igazságügyi tanácsról, valamint a legfelsőbb bíróságról szóló törvényre vonatkoznak, változnak az alkotmánybíróságról szóló törvény végrehajtási előírásai is.Korlátozzák többek között az igazságügyi miniszter szerepét a bírósági elnökök leváltásában. Emellett az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően enyhülnek a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentésére vonatkozó előírások.

Az alkotmánybíróságra vonatkozó módosítás lehetővé teszi, hogy közzétegyék a lengyel jogi közlönyben azt a három alkotmánybírósági döntést, amelyeket a korábbi, jórészt az előző kormány idején kialakult összetételű testület hozott. A kihirdetéskor megjegyzik, hogy a döntések törvénysértő módon születtek, és már nem hatályos jogszabályokra vonatkoznak. A három említett döntés kihirdetése szintén az Európai Bizottság ajánlásai között szerepelt.

A visegrádi országok kormányfőinek találkozója Budapesten
Beszólt a magyar korrupcióra a lengyel miniszterelnök
Nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, ha az ő helyzetüket a miénkhez hasonlítja.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este a 7. cikk szerinti eljárás, valamint a szenátus által jóváhagyott módosítások kapcsán a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban jónak minősítette a Brüsszellel folytatott párbeszéd légkörét.

Elmondta, Lengyelország nem térhet le a bírósági reform útjáról, viszont a maga részéről már kezdeményezett benne néhány első változást.

Néhány újabbat valószínűleg bevezetünk

– mondta, hozzáfűzve, hogy ez a parlament szuverén hatásköre.

Kiemelt kép: Europress/AFP/PAP/Radek Pietruszka/Poland OUT/EASTNEWS OUT

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.