Külföld
FRANCE, Nantes: A Porsche car is on fire as hundreds demonstrate against the French government's proposed labour law reforms on April 28, 2016 in Nantes, western France. High school pupils and workers protest against deeply unpopular labour reforms that have divided the Socialist government and raised hackles in a country accustomed to iron-clad job security. - Thomas GIRONDEL

Porschét gyújtottak fel tüntetők Nantes-ban – fotók, videó

24.hu
24.hu

2016. 04. 28. 17:39

A szakszervezetek és a diákmozgalmak felhívására ismét ezrek vonultak utcára a francia nagyvárosokban csütörtökön, hogy a parlament elé jövő héten kerülő munkajogi reform visszavonását követeljék.
Korábban a témában:

Két hónapon belül a diákok nyolcadik, a szakszervezetek negyedik alkalommal hívták tüntetni a munkavállalókat a törvénytervezet ellen, amelyet Francois Hollande államfő ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekint a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentésére.

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról.

A parlament illetékes bizottsága a tüntetések nyomására, valamint a kis- és középvállalatok kérésére számos helyen változtatott a tervezet szövegén.

(COMBO) This combination of pictures created on April 28, 2016 shows riot police arresting a protester during a demonstration against the French government's proposed labour reforms on April 28, 2016 in Nantes.    / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Fotó: Europress fotóügynökség

A szakszervezetek azonban továbbra is a tervezet visszavonását követelik.

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiataloknak szakmai biztonságot, a vállalatoknak pedig rugalmasságot ígér.

A szociális hangulat azért is feszült, mert a korábbi diáktüntetéseken a tiltakozók közé keveredő rendbontók rendszeresen összecsaptak a rendőrökkel, annak ellenére, hogy a terrorfenyegetettség miatt kihirdetett rendkívüli állapot keretében a rendőrség jelentős erőkkel biztosít minden tömeggyűlést.

A tiltakozó felvonulások a vidéki városokban kezdődtek délelőtt

Nantes-ban a rendőrség szerint 8-9 ezren, a szervezők szerint 20 ezren voltak. A felvonulás végén ismét incidensek törtek ki rendbontók és a rendőrök között. A tüntetők felgyújtottak egy utcán parkoló Porschét, ami tulajdonképpen porrá égett.

A központi párizsi felvonulás délután 2 órakor indult, s a rendőrség arra számít, hogy a résztvevők egy része este csatlakozik a République téren, a Nuit debout (Talpra éjjel!) elnevezésű térfoglaló mozgalomhoz, amely március 31. óta tiltakozik a kormányzati politika ellen, s vitafórumokkal a demokrácia új formáit keresi. A tavaszi iskolai szünet miatt azonban a korábbiaknál kevesebb gimnazista és diák van az utcákon.

A tüntetéseket a légi és a tömegközlekedésben sztrájkfelhívások is követték, de ezek csak kisebb fennakadásokat okoztak. A párizsi Orly és Roissy repülőtéren ugyanakkor tapasztalhatók késések, és a belföldi járatok egy részét előzetesen törölték.

A szakszervezetek jelezték, hogy a hagyományos május 1-jei felvonuláson is tiltakozni fognak a tervezet ellen.  

Egy friss felmérés szerint a franciák 78 százaléka úgy érzi, hogy a munkapiaci reformmal szociális robbanás fenyeget az országban, jóllehet a tiltakozók száma nem növekedett az elmúlt hetekben.

Eddig a március 31-i tiltakozónap volt a legsikeresebb, akkor a szervezők szerint 1,2 millióan, a hatóságok szerint legalább 390 ezren vettek részt a felvonulásokon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.