Nagyvilág

Végleg kivéreztették a szírek és oroszok Kelet-Gútát

Véget értek az öldöklő, vegyifegyveres harcok Damaszkusz agglomerációjában, a felkelők elhagyták állásaikat.

A szíriai hadsereg teljes mértékben ellenőrzése alá vonta Dúma városát, ami a legutóbbi időkig a Dzsejs al-Iszlám lázadócsoport kezén volt, és a kormányerők ezzel Kelet-Gúta egészét visszafoglalták – jelentette be újságíróknak Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ parancsnoka.

Ma jeles esemény történt a Szíriai Arab Köztársaság történetében, kitűzték az állami zászlót a dúmai városházára

– mondta, befejezettnek nyilvánítva a Damaszkúsztól keletre fekvő elővárosi térség visszafoglalását. A vezérőrnagy hozzátette, hogy a lázadó harcosoktól felszabadított városban munkához látnak az orosz katonai rendőrség alakulatai. Ők fogják fenntartani a jogrendet, amíg helyreáll a szíriai kormány törvényes hatalma Dúmában.

A TASZSZ orosz hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Jevtusenko már korábban bejelentette, hogy az orosz katonai központ befejezte a Dzsejs al-Iszlám harcosainak és családjaiknak az elszállítását Dúmából, ami a fővárossal szomszédos térség legnagyobb városa. Onnan lett most világszerte ismert, hogy a gyanú szerint a szír kormányerők vegyifegyvert vetettek be.

Jevtusenko szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt napokban közel négyezer ember hagyta el a várost, a távozók több mint négyszáz fegyvert adtak le, köztük nagy kaliberű géppuskákat, gránátvetőket, mesterlövész puskákat és gépkarabélyokat. Február vége óta több mint 41 ezer ember távozott Dúmából, Kelet-Gúta egészéből pedig 165 ezren, és a lázadók 250 foglya szabadult ki. (MTI)

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / STRINGER)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik