Nagyvilág

Döntött a Kúria a dán donorspermáról

A magyar egészségügyi hatóság jogellenesen korlátozta az ivarsejtek felhasználását.

A Kúria döntése nyomán újra felhasználhatók a dán donorivarsejtek a magyar meddő pároknál – írja a Válasz.hu.

Az ügy 2015-ig nyúlik vissza, amikor egy dán spermabank, amelytől a magyar Krió Intézet spermiumot importál, jelezte, hogy génhibát találtak az egyik ivarsejtmintában. A dán spermium felhasználása már legalább másfél évtizedre nyúlt vissza, ennek ellenére a magyar egészségügyi hatóság egyszer csak szabálytalannak tartotta az importot, arra hivatkozva, hogy az északi férfiak nem jelentek meg személyesen a magyar intézetekben, hanem Dániában vizsgálták meg a donorsejteket.

A hatósági döntés miatt az érintett párok kiestek a lombikbébi-programból, magyar donorokkal pedig azért sem pótolhatták az importot, mert több hónapra van szükség, amíg megbizonyosodnak például arról, hogy az illetőnek nincs fertőző betegsége, és a spermadonornak jelentkezők nagy részének nem volt olyan számú és mozgékonyságú hímivarsejtje, amely alkalmassá tette volna donornak.

Az ügyben a Kaáli Intézet indított pert, amelynek során már az első fokú bíróság is megállapította, hogy az egészségügyi hatóság törvénysértően járt el, mert a dán egészségügyi vizsgálat eredményeit el kellett volna fogadni. Az állam fellebbezett, de a Kúria az első fokú határozattal mindenben egyetértve hozott végső döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik