Nagyvilág

Száz busz hagyta el a szíriai poklot

Hatalmas – mintegy 100 buszból álló – konvojban hagyta el a Damaszkusz melletti Kelet-Gútát több ezer lázadó fegyveres és polgári lakos keddre virradó éjjel – jelentette a Sana szíriai állami hírügynökség.

A sajtójelentés szerint 6749 ember távozott az enklávéból, egy olyan területről, amelyet eddig a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport tartott ellenőrzés alatt. A távozók mintegy negyede tartozott a felkelőcsoporthoz.

Ahol napi rutinná vált a halál
Több mint hétszáz halott, több ezer porig rombolt épület: ez Kelet-Gúta, ahol az emberek vagy meghaltak, vagy testi és érzelmi roncsokká váltak.

A Fajlak ar-Rahmán pénteken jutott megállapodásra a szíriai rezsimmel és a Damaszkusz szövetségesének számító Oroszországgal a térség elhagyásáról. A damaszkuszi rezsim és a vele szövetséges erők mostanra Kelet-Gúta legalább 90 százalékát ellenőrzésük alá vonták a térség ostromának február 18-i kezdete óta.

A lázadók feladták pozícióikat Kelet-Gútában, és a még ellenzékiek kezén lévő Idlíb tartományba távoztak a megállapodások szerint.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik