Nagyvilág

Önfényező könyv készült a Mandokinak adott másfélmilliárd forintból

A magyar kormány kedvenc zenésze játékfilmet is készítene állami támogatásból.

Az elmúlt öt évben legalább kétmilliárd forint támogatást adott a magyar állam Leslie Mandokinak, a Németországban élő, 1975-ben disszidált zenésznek. A legnagyobb összegű támogatást, nettó 1,5 milliárd forintot 2016-ban nyerte el Red Rock nevű cégével, a Csetényi Csaba-féle Network 360 reklámügynökséggel, a kormányzati hirdetések egyik nagy beszállítójával konzorciumban – a 444 ír arról, hogy hogyan költötték el ezt a pénzt.

A portál megjegyzi, hogy Mandokira a magyar kormány közvetítőként tekint, aki bejáratos a német politikai és gazdasági elit tagjaihoz. Cserébe a magyar állam bőkezűen támogatja különböző ötleteit. Orbán Viktor januári bajorországi látogatásakor, a hivatalos programok után a zenész fogadást adott a miniszterelnök tiszteletére, egy résztvevő szerint ott azt is megpendítette, hogy egymilliárd forintra lenne szüksége egy nagy turnéhoz.

A 2016-os másfélmilliárd forintos támogatás célja a német-magyar kulturális kapcsolatok erősítése és az 1956-os forradalom évfordulójának ünneplése volt. A pénzből készült egy Szabadságvágy című könyv, aminek szerzője maga Mandoki, valamint egy, a könyvvel azonos tartalmú dokumentumfilm, illetve Mandoki a zenekarával három koncertet tartott Berlinben, Párizsban és Londonban.

Ha a magyar adófizetők pénzén készült könyvről nem hallottak még, az nem véletlen, kereskedelmi forgalomba ugyanis nem került. A dokumentumfilmet is csak egyetlen alkalommal sugározták egy német kábelcsatornán. A 444 azonban szerzett egy példányt a kötetből, amit értesüléseik szerint Mandoki németországi barátainak és a szerinte fontos embereknek küldött el, emellett fideszes politikusok és kormányközeli vállalkozók is kaptak belőle.

Bár a könyv elvileg a forradalom és szabadságharc évfordulójára készült, csak részben szól az 1956-os eseményekről, szó van benne Mandoki életéről, az 1980-as évek német rockzenéjéről, és van benne fotó a Beatles zenekarról is, hiszen a rock és a szabadságvágy összefügg. Szerepelnek a könyvben interjúk is olyan emberekkel, akiknek többségében nincs köze 1956-hoz: megszólal mások mellett Joel A. Katz, Mandoki amerikai ügyvédje, Ian Anderson, a Jethro Tull egykori frontembere, Guido Knopp német történész, Baranyi László színész, Andy Vajna, Rosenstein Tibor, egy budapesti zsidó étterem tulajdonosa, Schmidt Mária, Al Di Meola, Györkös Péter berlini magyar nagykövet, Markus Söder, a CSU befolyásos politikusa, Sigmar Gabriel volt német szociáldemokrata alkancellár, valamint Mihail Gorbacsov. Mandokit „a magyarországi szovjetellenes diákellenzék egyik hangadójaként” méltatják.

A cikkben kitérnek arra, hogy Mandoki játékfilmet is készítene a magyar állam támogatásával. Bár ebben nincs tapasztalata, magyar politikusok jártak közben Andy Vajnánál, hogy az állami filmalap adjon pénzt a produkcióra, ami az 1936-os berlini olimpián résztvevő magyar vízilabdacsapat történetét dolgozná fel. A filmalapnak beadott tervek szerint Mandoki lánya kapná a női főszerepet – írják, hozzátéve, hogy a forgatókönyv fejlesztésére már odaítéltek 150 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik