Nagyvilág

Ezrek tüntettek Putyin ellen, a plázatűz miatt

Csak egy térdre ereszkedő orosz tisztviselő tudta megnyugtatni az érthetően ingerült tömeget.

Egyre komolyabb következményei vannak az eddig 64 halálos áldozatot követelő kemerevói plázatűznek. A BBC News szerint ezrek mentek ki tüntetni az orosz hatóságok tétlensége miatt, sőt egyesek Vlagyimir Putyin elnök távozását követelték. A közvéleményt különösen az ütötte szíven, hogy az áldozatok közül 41-en gyerekek voltak.

Maga Putyin is ellátogatott Kemerovóba, ahol kijelentette, hanyagság vezetett a tragédiához, aminek még mindig nem biztos, hogy annyi áldozata van, amennyit a hatóságok közöltek. Több hozzátartozó ugyanis állítja, eltűntek rokonai, szerettei. Az már nyilvánvaló, hogy a tűzjelző ki volt kapcsolva és a vészkijáratokat lezárták a szórakoztatóközpontban.

Egy biztonsági őrt már őrizetbe vettek, miközben szerdára nemzeti gyászt hirdettek.

Ez nem nyugtatta meg a kemerovói tiltakozókat, akik a helyi kormányzati épület elé vonultak. Azt kiáltották, nem bíznak a hatóságokban, nem hisznek nekik abban, hány áldozata van a tűzvésznek. A rendőrség türelme hét órán át tartott, majd megkérték a tömeget, hogy oszoljon. Erre hangosan kifújolták a rendőröket.

Csak Szergej Civilev helyettes kormányzó tudta lenyugtatni a kedélyeket azzal, hogy kiment a tömeghez, térdre ereszkedett és bocsánatért esedezett. Megtapsolták ezért. Maga a városba látogató Putyin nem találkozott a tüntetőkkel.

Az egyik vezéralakjukká az az Igor Vosztrikov vált, aki gyakorlatilag az egész családját elvesztette a tűzben: meghalt a felesége, nővére és három (két-, öt- és hétéves) gyermeke is. A vezetők lemondását követeli, amire Civilev annyit válaszolt, hogy Vosztrikov csak hírverést akar kelteni a tragédia körül. A férfi erre azt válaszolta, neki már nincs mit vesztenie.

Eközben sok sérültet még kórházban ápolnak, valamint kiderült, több elhunyt annyira megégett, hogy nem lehet felismerni, DNS-tesztekkel fogják őket azonosítani. Az eltűntek száma vita tárgya: a hozzátartozók eddig 67 ilyen esetet jeleztek, míg a hatóságok 38 főről tudnak.

Azt még csak tippelgetik, hogy mi okozta a tüzet. Az első gyanú egy felelőtlen gyerekre terelődött, aki egy égő öngyújtóval lobbanthatta lángra egy trambulin műanyagját. Az azt alkotó hab aztán gyakorlatilag kilövellt. Az állami Rosszija 24 TV azonban elektromos hibára hivatkozik.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik