Nagyvilág

Komoly adót vetnek ki a repülőjegyekre Svédországban

Ezzel akarják ösztönözni, hogy környezetbarátabb közlekedési módokat válasszanak az emberek.

A svédek szűk többsége támogatja, hogy adót vessenek ki a légiközlekedésre – idézi az Ipsos felmérését a The Local svéd kiadása.

Az új adónem április elsején lép életbe, de nem átverésről van szó. A belföldi és EU-n belüli repülőutakra 1800 forintnyi, az EU-n kívüli utazásokra 7700 forintnyi, a 6000 kilométernél hosszabb utakra pedig 12 300 forintnyi adót vetnek ki annak érdekében, hogy a környezetbarátabb közlekedési módok igénybevételét ösztönözzék.

A repülőutak megadóztatásáról tavaly is készült közvélemény-kutatás, akkor a svédek 44 százaléka volt meggyőződve arról, hogy ez jó dolog. Azóta 53 százalékra nőtt a támogatók aránya, míg az elutasítók aránya 35 százalék körül maradt.

A légitársaságok tiltakoznak az új adó ellen, már tavaly márciusban, amikor ez felmerült, közös cikket jelentettek meg a Dagens Industri című üzleti lapban, amiben azt állították, hogy a lépés környezetvédelmi hatása csekély, a forrásokat pedig a repülés környezetbarátabbá tételére kellene fordítani. A svéd kormány viszont azzal érvel, hogy a repülés a legkörnyezetszennyezőbb közlekedési mód, de az egyetlen, amely után semmilyen károsanyag-kibocsátási adót nem kell fizetni.

Hasonló adónemek már érvényben vannak más európai országokban, az Egyesült Királyságban az 1990-es évek óta, Németországban pedig 2011 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik