Nagyvilág

Holtan találtak egy londoni száműzetésben élő oroszt

Nyikolaj Gluskov az ismert oligarcha, Borisz Berezovszkij közeli barátja volt, aki öt éve állítólag öngyilkos lett.

Holtan találták hétfőn éjjel londoni otthonában Nyikolaj Gluskovot, aki Borisz Berezovszkij orosz oligarcha közeli barátja volt. A 68 éves férfi halálának oka egyelőre nem ismert.

Gluskov az 1990-es években az Aeroflot állami légitársaságnak, majd Berezovszkij LogoVAZ nevű cégének dolgozott. A Guardian azt írja, hogy szembekerült Vlagyimir Putyinnal, 1999-ben pénzmosással és csalással vádolták meg, és öt évet töltött börtönben. Az elmúlt években Londonban élt, politikai menedékjogot kért az Egyesült Királyságban.

Berezovszkij 2011-ben pert indított egy másik orosz oligarcha ellen Nagy-Britanniában. A Kremllel továbbra is jó kapcsolatot ápoló Roman Abramovicsot azzal vádolta, hogy fenyegetéssel vette rá üzleti érdekeltségeinek áron aluli eladására, ami miatt ötmilliárd dollár kár érte. Gluskov Berezovszkij mellett tanúskodott, és miután a bíró elutasította a keresetet, fellebbezett – áll a cikkben.

Borisz Berezovszkij közben eltűnt a nyilvánosság előtt, 2013-ban pedig volt felesége berkshire-i otthonában holtan találták. A rendőrség szerint öngyilkos lett, de környezete ezt kétségbe vonja. Gluskov a Guardiannek korábban arról beszélt, hogy szerinte megölték barátját.

A most elhunyt Gluskovot tavaly egy távollétében megtartott oroszországi tárgyaláson nyolc év börtönre ítélték, azzal a váddal, hogy ellopott 123 millió dollárt az Aeroflottól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik