Nagyvilág

Aszad megfosztotta az orvosi segélytől az ostrom alá vont elővárost

Szíriában zajlik tovább a mészárlás, miközben a nemzet vezetője saját lakosaitól veszi el az orvosi ellátás lehetőségét.

Ha valakinek még kétségei lennének afelől, hogy a szír polgárháború legkegyetlenebb résztvevője maga a Basad el-Aszad vezette kormányzat, a civilek bombázása, a vegyi fegyverek bevetése és a kínzásokkal összekötött eltűnések után az Independent szolgáltatott újabb bizonyítékot.

A kormányerők a Damaszkusz melletti Gúta elővárost akarják felszabadítani az ellenzéki megszállás alól, minden eszközzel. Most végre beengedtek egy segélykonvojt, de csak úgy, hogy előbb kipakoltatták az orvosi ellátmányt a kamionokból: traumacsomagokat, sebészi ellátmányt, inzulint, dialízisberendezést.

Így az ostromzár alá vont területen rekedt 400 ezer civilnek esélye se lesz orvosi ellátást kapni elnökük miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már az ostrom két héttel ezelőtti kezdetekor aggodalmát fejezte ki, hogy a bennragadt civileknek sem elég élelmük, sem elég orvosságuk nincs. Nagy nehezen elérte a WHO, hogy bejusson egy 46 kamionból álló konvoj egészségügyi és élelmi ellátással 27 500 fő számára. Három hete nem jött utánpótlás, szóval erre óriási szükség volt.

Napi négy órára amúgy leállnak a Kelet-Gútáért vívott harcok, ezt az oroszok intézték el. Ennek ellenére két hétnyi bombázás alatt 700 ember halt meg a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint. Az ellenzéki terület gyorsan fogy, Aszad ereje már a harmadát elfoglalta, hamarosan kettévágva a területet.

Putyin humanitárius szünetet rendelt el a földi pokolban
Kelet-Gútában az elmúlt egy héten több mint 500 ember halt meg.

A saját népét 2011 óta módszeresen irtó Aszad a nyugatot vádolta meg azzal, hogy „nevetséges hazugság”, amit a gútai humanitárius helyzetről mond. Szoros szövetségese, Oroszország ugyanúgy hazugságnak mondja mindezt, bár nem bizonyítják, hogy Gútában rózsás lenne a helyzet. Azt állítják, hogy a felkelők eleve nem engedik távozni a civileket, élő pajzsként használják őket. A felkelők szerint ugyanakkor a kínzástól, letartóztatástól, kényszersorozástól félő emberek nem merik elhagyni Gútát.

Közben az Egyesült Államok megvádolta Oroszországot, hogy civileket bombázott Gútában az ENSZ által elintézett tűzszünet idején. Aszadot is felszólította Washington, hogy állítsa le az egészségügyi infrastruktúra és a civilek elleni támadásokat. Az oroszok mindenesetre azzal védekeztek, hogy a tűzszünet nem vonatkozik a kelet-gútai terroristákra, azokat lehet ritkítani. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a napokban közölte, hogy a gútai és damaszkuszi civilbombázások háborús bűnnek számítanak (mind Aszadék, mind a felkelők részéről).

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohammed Badra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik