Nagyvilág

„Trump egy idióta” – ámokfutást rendezett az elnök volt tanácsadója

Olyan mesteri politikai cirkuszt rendezett Sam Nunberg az amerikai sajtóban, hogy évtizedekig emlékeznek majd rá. Nem lehetett nem nézni, ahogy Donald Trump egykori kampánytanácsadója egymás után tette a vadabbnál vadabb kijelentéseket az egész napos előadás alatt. De megfejteni sem, hogy most akkor mégis mi a fene történt.

Minden idők egyik legnagyszerűbb politikai performanszát produkálta hétfőn Donald Trump amerikai elnök egyik volt közeli tanácsadója. Sam Nunberg kora délután robbant be a hírfolyamba, majd megállás nélkül kezdte el adni az interjúkat mindenkinek, aki hajlandó volt figyelni rá. A média pedig képtelen volt elmenni a nagyszájú politikai tanácsadó mellett, hiszen megállás nélkül jöttek tőle az egyre furcsább és meglepőbb kijelentések.

Olyan sok, hogy sok helyen már listázni kezdték „Nunberg legvadabb kijelentéseit”, amiket a hétfői média blitzkrieg alatt tett. A CNN például 42 mondatot (!) válogatott ki tőle a saját „legőrültebb idézetek Nunbergtől” listájára. Volt itt minden:

  • Trump egy idióta.
  • Trump veje „segghülye”.
  • Trump szóvivője egy „ronda dagadt disznó”.
  • Trump a választások alatt összejátszhatott az oroszokkal (vagy mégsem).
  • Putyin sokkal okosabb annál, hogy Trumppal szövetkezzen.
  • Ő nem fog együttműködni a Trump ellen vizsgálódó különleges ügyésszel (vagy mégis).

Nunberg végül még éjfél után is újságírókkal cseverészett, letarolva az egész médiát, ami a kritikusok szerint túlságosan is lelkesen foglalkozott Trump egykori tanácsadójával, miközben ennél sokkal fontosabb dolgok is történtek az országban. A kábeltévéket maga alá gyűrő produkció azonban mégiscsak a legnézettebb politikai műsor volt hétfőn. Mindenki várta, hogy vajon mit fog mondani legközelebb, és mindenki megpróbálta kitalálni, hogy ezt most mégis miért is csinálta.

Ámulva nézett ámokfutás

Megnyilvánulásai annyira viharosra sikerültek, hogy barátai már amiatt kezdtek aggódni, hogy összeomlott a Robert Mueller különleges ügyész vezette nyomozás miatt, amiben tanúként hallgatják meg. És felmerült, hogy részeg lehetett, vagy valamilyen más szer hatása alatt turnézta körbe a sajtót. A CNN-en konkréten rá is kérdeztek nála, hogy ivott-e.  

Nunberg a Washington Postnál, majd az MSNBC-nél kezdte performanszát, egy bombasztikus kijelentéssel. Közölte, hogy nem lesz hajlandó együttműködni Mueller nyomozásával, és nem adja át a különleges ügyész hivatalának a tőle követelt e-maileket, és nem megy tanúskodni a vádesküdtszék elé. Ez komoly kijelentés volt. Muellerék ugyanis idézést (subpoena) nyújtottak be neki (és a levelekért is), és, ha nem engedelmeskedik, akkor letartóztathatják, és börtönbe is zárhatják.

Már ezzel előkelő helyet szerzett magának a hírfolyamban, és ez csak újabb és újabb interjúfelkéréseket jelentett Nunberg számára. Aki ezeket szépen ki is használta. Az amerikai politikai riporterek számára mindig is könnyen elérhetőnek számító tanácsadó három különböző interjút is adott a CNN-nek, még egyet az MSNBC-nek, valamint nyilatkozott egyebek mellett a Washington Postnak, a Voxnak, a Politicónak, a NY1 hírtelevíziónak, a New York magazinnak és az Atlantic magazinnak. És végül elérte, hogy az egész nap róla szóljon, és senki se tudja figyelmen kívül hagyni ámokfutását. Leginkább a Trump ellen folyó nyomozás kapcsán tett kijelentéseivel.

Trump sáros (talán)

Elsőre úgy tűnhetett, a Muellerék által egyszer már tanúként kihallgatott Nunberg talán tudomása lehet arról, hogy Trump összejátszott-e az amerikai elnökválasztásba beavatkozó oroszokkal. Hiszen Trump egykori kampánytanácsadójaként mégiscsak tudhat erről valamit. Még akkor is, ha meglehetősen korán, már 2015-ben kirúgta őt Trump. Az MSNBC-nek kijelentette:

Azt hiszem, csinálhatott valamit az elnökválasztás alatt. De nem tudom biztosan.

Majd a CNN-nek megismételte:

Talán. Talán. Tudja mit? Trump tényleg csinálhatott valamint az elnökválasztás alatt az oroszokkal.

Aztán bedobta még azt a bombát is, hogy szerinte a különleges ügyésznek már lehet valamilyen bizonyíték a kezében az elnök ellen. Elmondása szerint a kihallgatásán neki feltett kérdésfeltevésekből látszott számára, hogy „lehet, hogy (Trump) csinált valamit”.

Aztán az interjúk kezdtek egyre furcsábbá és furcsábbá válni. Mintha csak egy balesetet néznénk lassított felvételen.

Trump egy idióta, Putyin okosabb

A CNN-nek például kijelentette, hogy egykori munkaadója, akinek elnökké választásában nagy szerepe volt, egy idióta. Szerinte az egész Mueller-féle nyomozást „Donald Trump okozta, mert egy idióta”. Vlagyimir Putyin azonban már korántsem az. Nunberg szerint az orosz elnök „okosabb annál, hogy összejátsszon Trumppal”, mert „Donald Trump nem lenne képes kussolni, ha Putyin összejátszott volna vele.”


De a Trump közelében lévő emberekről is megvolt a korántsem visszafogott véleménye. Trump vejéről, Jared Kushnerről is, aki szerinte „segghülye”. A New York magazinnak nyilatkozva közölte, Trump vesztét az fogja okozni, hogy a végletekig lojális, és „nem volt tenni semmit a segghülye vejével, aki egyébként egy tolvaj, aki pénzt lopott tőle”.

De megkapta a magáét Corey Lewandowski, Trump egykori kampányfőnöke is, akit „rohadék csövesként” jellemzett, aki „egyébként még tolvaj is”. Carter Page – aki külügyi tanácsadóként dolgozott Trump kampányában – a „hülye”, és a „rohadék” jelzőt érdemelte ki tőle. De a legkeményebb kijelentéseket Sarah Huckabee Sanders elnöki szóvivőnek tartogatta.

Kussolj, dagad disznó

A Fehér Ház részéről egyedül Sanders volt az, aki reagált Nunberg kijelentéseire. Amit Nunberg keringőre szóló felhívásként fogott fel. „Ha ő támad, én is támadhatom” – jelentette ki. „Sarahnak kussolnia kéne. Figyelmeztetem, hogy kussoljon” – közölte Nunberg, hozzátéve, hogy a szóvivő szörnyű kommunikátor, és „mindenki tudja, hogy vicc, hogy ott dolgozhat”. Majd a külsejét kezdte el kritizálni.

Oké, rendben, igen, (Sanders) nem néz ki jó. Egy dagadt disznó. Oké. Rendben. De ez lényegtelen.

Majd később pontosított a New York magazin újságírójának, akinek kijelentette, nem a szóvivő külsejét kritizálta, hanem a személyiségét.

Nem a szörnyű megjelenéséről ítélkeztem, mert az nagyon udvariatlan lenne, és politikailag sem lenne korrekt. Miért akarnék ilyet csinálni?

Mi történik?

Ez volt a kérdés, ami úgy a 3-4 interjú után kezdte el foglalkoztatni az embereket, akik láthatóan teljesen értetlenül álltak Nunberg hétfői ámokfutása előtt. Mégis mit akarhatott ezzel elérni? Miért csinálta ezt az egészet? Erre több elmélet is született, és sokan valami jól átgondolt hátsó szándékot véltek felfedezni.

  • Trumpnak akart üzenni, hogy vigyázzon, mert tud róla veszélyes dolgokat,
  • és azt akarta elérni, hogy Trump elnöki kegyelemben részesítse.
  • Mentorát, Roger Stone-t védi, aki vele együtt segített elindítani Trump elnökválasztási kampányát.
  • A furcsa interjúkkal azt akarta elérni, hogy megbízhatatlan tanúnak nyilvánítsák, és ne kelljen tanúskodni Mueller és csapata előtt.
  • Idegösszeomlása van.
  • Be volt gyógyszerezve.
  • Részeg volt.

Ez utóbbira a Erin Burnett, a CNN riportere rá is kérdezett egy interjúban, hogy részeg-e, közölve vele, hogy mintha alkoholszagúnak érezné a leheletét. Nunberg tagadta, hogy ivott volna, majd arra a kérdésre, hogy „valami mást” szedett-e be, közölte, hogy „nem”, majd egy rövid, kínos csend után hozzátette:

A gyógyszereimet nem számítva. Antidepresszánsok. Az rendben van?

A legvalószínűbb elméletnek azonban az tűnik, hogy az egész egy jól végrehajtott cirkuszmutatvány volt, egy politikai performansz, aminek semmi más értelme nem volt, mint az, hogy az ő akciójával foglalkozzon mindenki.

„Csináltam egy Roger Stone-t”

Ezt az Atlantic egyik újságírójának nyilatkozta hétfő este, utalva mentorára, Roger Stone-ra, a politikai tanácsadóra, akit mint a „piszkos trükkök mestereként” szoktak emlegetni. Stone soha nem volt finnyás, ha politikai harcról volt szó, és bármikor hajlandó volt lemenni kutyába, ha a céljai úgy kívánták. Egy olyan emberről van szó, aki saját bevallása szerint performansz-művészetként tekint a politikára, amit olykor csak az előadás kedvéért csinál.

Nunberg estére már nagyon büszke volt saját magára, amiért sikerült egy egész napra kisajátítania a médiát, ami semmi mással nem foglalkozott olyan behatóan, mint vele, és nem tudta megállni, hogy ne dicsekedjen el azzal, hogy a Twitteren estére ő lett az, akivel a legtöbbet foglalkoznak.

És különösen nagy élvezetet okozott neki a gondolat, hogy vajon Mueller mégis mit gondolhat erről a mutatványról.

Tudod, mi az igazán vicces? (Muellernek) most az jár a fejében, hogy éppen egy nyolcdimenziós sakkjátszmát játszok Donald Trumppal.

Aztán végül az egész napot megkoronázta azzal, hogy közölte, igenis együtt fog működni Muellerrel, átadja neki a tőle kért e-maileket, és  el fog menni tanúskodni. Azaz szépen behülyítette az egész sajtót azzal, hogy szembeszáll a különleges ügyésszel, és még a börtönt is hajlandó ezért megkockáztatni, miközben végig tudta, hogy teljesíti, amit Mueller követel.

„Senki sem csinált még ilyen nagy látványosságot” – jelentette ki.

(A kiemelt fényképen Donald Trump egy március 6-án tartott sajtótájékoztatón. Fotó: AFP PHOTO / MANDEL NGAN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik