Nagyvilág
BEIJING, CHINA - OCTOBER 20: Philippines President Rodrigo Duterte makes a speech during the Philippines - China Trade and Investment Fourm at the Great Hall of the People on October 20, 2016 in Beijing, China. Philippine President Rodrigo Duterte is on a four-day state visit to China, his first since taking power in late June, with the aim of improving bilateral relations.  (Photo by Wu Hong-Pool/Getty Images)

Duterte inkább nyugdíjba menne, mint hogy diktátor legyen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 01. 08:06

Legalábbis ezt mondta azok megnyugtatására, akik szerint be akarja betonozni a hatalmát.
Korábban a témában:

A Fülöp-szigetek elnöke szerdán igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy diktátorrá válna, és élete végéig kapaszkodna a hatalomba. Kijelentette: szeretné elérni célját, hogy föderális állammá alakítsa országát, majd még elnöki ciklusa vége előtt visszavonulna.

Rodrigo Duterte a föderális államban látja a megoldást az egyre nagyobb jövedelmi szakadékra, a regionális kormányzatok megerősítésére és az ország sokszínűségéhez való alkalmazkodásra. Egy hónappal ezelőtt 19 tagú bizottságot állított fel alkotmányjogászokból, akiknek az a feladatuk, hogy az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló föderális berendezkedés tervét kidolgozzák.

Egyesek felvetették, hogy az alkotmánymódosítást Duterte arra is fel kívánja használni, hogy magánál tartsa a hatalmat 2022 után is, amikor lejár hatéves megbízatása. Ám a 72 éves elnök kijelentette: erre neki már nincs energiája. „Le fogok mondani 2020-ban, nem várom meg 2022-t” – jelentette ki. Hozzátette:

Öreg vagyok már. Nincs több ambícióm. Tényleg pihenni szeretnék.

A jelenleg hatályos Fülöp-szigeteki alkotmányt 1987-ben vezették be azután, hogy vértelen forradalomban elűzték az ország diktátorát, Ferdinand Marcost. Az azóta tett alkotmánymódosítási kísérletek elbuktak, mert a civil és vallási szervezetek is fenyegetve látták azt az államberendezkedést, amit azért dolgoztak ki, hogy még egyszer senki ne betonozhassa be a hatalmát Marcoshoz hasonlóan. Duterte viszont szakértők szerint sikerrel járhat, népszerűsége és elsöprő kongresszusi többsége miatt is. (Reuters)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.