Nagyvilág
BEIJING, CHINA - OCTOBER 20: Philippines President Rodrigo Duterte makes a speech during the Philippines - China Trade and Investment Fourm at the Great Hall of the People on October 20, 2016 in Beijing, China. Philippine President Rodrigo Duterte is on a four-day state visit to China, his first since taking power in late June, with the aim of improving bilateral relations.  (Photo by Wu Hong-Pool/Getty Images)

Duterte inkább nyugdíjba menne, mint hogy diktátor legyen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 01. 08:06

Legalábbis ezt mondta azok megnyugtatására, akik szerint be akarja betonozni a hatalmát.
Korábban a témában:

A Fülöp-szigetek elnöke szerdán igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy diktátorrá válna, és élete végéig kapaszkodna a hatalomba. Kijelentette: szeretné elérni célját, hogy föderális állammá alakítsa országát, majd még elnöki ciklusa vége előtt visszavonulna.

Rodrigo Duterte a föderális államban látja a megoldást az egyre nagyobb jövedelmi szakadékra, a regionális kormányzatok megerősítésére és az ország sokszínűségéhez való alkalmazkodásra. Egy hónappal ezelőtt 19 tagú bizottságot állított fel alkotmányjogászokból, akiknek az a feladatuk, hogy az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló föderális berendezkedés tervét kidolgozzák.

Egyesek felvetették, hogy az alkotmánymódosítást Duterte arra is fel kívánja használni, hogy magánál tartsa a hatalmat 2022 után is, amikor lejár hatéves megbízatása. Ám a 72 éves elnök kijelentette: erre neki már nincs energiája. „Le fogok mondani 2020-ban, nem várom meg 2022-t” – jelentette ki. Hozzátette:

Öreg vagyok már. Nincs több ambícióm. Tényleg pihenni szeretnék.

A jelenleg hatályos Fülöp-szigeteki alkotmányt 1987-ben vezették be azután, hogy vértelen forradalomban elűzték az ország diktátorát, Ferdinand Marcost. Az azóta tett alkotmánymódosítási kísérletek elbuktak, mert a civil és vallási szervezetek is fenyegetve látták azt az államberendezkedést, amit azért dolgoztak ki, hogy még egyszer senki ne betonozhassa be a hatalmát Marcoshoz hasonlóan. Duterte viszont szakértők szerint sikerrel járhat, népszerűsége és elsöprő kongresszusi többsége miatt is. (Reuters)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.